Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Одржана Конференција "Четврта индустријска револуција у пољопривреди"

У петак, 23. децембра 2022. године, у организацији Савеза инжењера и техничара Србије, Инжењерске академије Србије, Савеза пољопривредних инжењера и техничара Србије, а уз подршку Инжењерске коморе Србије, одржана је Научна конференција "Четврта индустријска револуција у пољопривреди".

На отварању Конференције присутнима су се обратили мр Богдан Влаховић генерални секретар Савеза инжењера и техничара Србије, др Игор Марић председник СИТС, емеритус проф. др Илија Ћосић председник Инжењерске академије Србије и др Јелена Беговић министарка науке иновација и технолошког развоја, која је и отворила конференцију.

Она је поздравила присутне у име Министарства наводећи да је формирањем посебног Министарства за науку држава препознала значај који иста има за будућност. Министарка је указала да се свет променио, да је  природа немилосрдна и да се суочавамо са великим изазовима у области медицине, пољопривреде, производње хране, са енергетском кризом где посебан значај имају алтернативни извори енергије, проблемима заштите животне средине, јер развој технологије води ка уништавању природе. Једина која може да да одговор на ове проблеме је наука која је добила кључну улогу и за опстанак и за развој човечанства. Године 2019. држава је ушла у развој Стратегије паметне специјализације, где је пре свега производња хране препозната као један озбиљан потенцијал, али и решење за нашу земљу. Др Беговић је навела да нам треба образовање које прати трендове и страшно брзе промене у развоју технологија. Истакла је да је држава Србија препознала значај свега овога и 2021. године одлучила да уђе у највећи инфраструктурни пројекат у науци икада -изградњу Био 4 кампуса  као  платформе која је препознала спајање ИТ укључујући и машинско учење односно вештачку интелигенцију  и природних наука пре свега у области биомедицине и биотехнологије. Она је указала да имамо природне ресурсе које треба да користимо и да упослимо наше умове да помогнемо друштву у целини. Министарство науке види науку као решење за све проблеме и за све изазове. Министарка је позвала присутне да се већ размишља и о петој индустријској револуцији и технологијама које се невероватно брзо развијају и утичу на нашу свакодневницу.

На конференцији предавања су одржали еминентни стручњаци из Института БиоСенс, са Пољопривредног факултета у Новом Саду, Пољопривредног факултета у Београду, Агрономског факултета у Чачку, из Института за кукуруз, Института за воћарство Института за шумарство и са Факултета техничких наука у Новом Саду. Расправљано је о ппатформи за дигиталну пољопривреду Агросенс. иновацијама у напредној технологији биљне производње, пољопривреди у ери дигитализације, утицају климатских промена на производњу култура. иновацијама у воћарству које су омогућене технологијама ИР4, агрошумарству, могућностима оптимизације примене хербицида у Србији метролошким карактеристкама ИОТ сензора као нискобуџетним решењима за индивидуалне кориснике у пољопривредни 4.0 и др.

Скупу је присуствовало око 100 учесника, међу којима и г-дин Младен Петреш помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, као и бројни представници факултета, директори института, запослени у развојним агенцијама и компанијама које се баве пољопривредном.

Сви радови који су изложени на Конференцији публиковани су у Зборнику радова.

Галерија слика
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs