Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

 Одржан FEANI годишњи пословни скуп 2020. године

У петак 9. октобра 2020. године одржан је FEANI пословни скуп 2020. године. Због познатих услова проузрокованих пандемијом вируса COVID19, скуп је одржан online. У оквиру првог дела скупа одржан је састанак Форума националних чланица, док је други део скупа било заседање Генералне скупштине FEANI. На Форуму националних чланица презентоване су активности све три групе које делују у оквиру FEANI, као и радних група FEANI. На заседању Генералне скупштине, поред усвајања финансијског извештаја и буџета за наредну годину, изабрано је ново руководство асоцијације. За председника FEANI изабран је г-дин Ralph Appel, Немачка извршни дикректор VDI, за потпредседника Trond Markussen, Норвешка а за нове чланове Извршног одбора Giovanni Cardinale, Италија, Paul Coghlan, Уједињено Краљевство, Alain Joanjus, Франсуцка и Dušan Petraš, Словачка. Чланице су упознате са активностима везаним за пројекат Е4Е Engineers for Europe, каo i o  активностима ЕМC. У чланство FEANI је примљена нова национална чланица из Мађарске.

Одржан FEANI годишњи пословни скуп 2019. године

У Рејкјавику је, 3. и 4. октобра 2019. године, одржан Годишњи пословни скуп FEANI, у оквиру кога је одржано и заседање скупштине. Скупу су присуствовали представници инжењерских асоцијација чланица  FEANI. СИТС је представљао председник СИТС др Игор Марић.

На заседању Генералне скупштине разматрани су извештаји о активностима Европске комисије за мониторинг, Европске инжењерске саветодавне групе, као и информације о пројекту Инжењери за Европу. Усвојени су амандмани на Статут и Правилник асоцијације. Размaтрани су и резултати пословaња закључно са јулом 2019. године, а усвојен је и буџет за 2020. годину.

У оквиру Годишњег пословног скупа  одржан је и Форум националних чланица, на коме је било речи о актуелној проблематици са којом се чланице и асоцијација сусрећу у раду, као и о активностима самих чланица.

Учесници скупа су имали прилику да присуствују и Конференцији о геотермалној енергији, у организацији домаћина, исландске инжењерске асоцијеције.

Скуп је одржан у Harra Concert Hall and Conference Centre.

Галерија слика

FEANI Годишњи извештај 2016-2017

FEANI годишњи извештај 2016-2017 

Одржано заседање Генералне скупштинe FEANI 2017. године 

Заседање Генералне скупштине FEANI 2017. године одржано је 06. октобра 2017. године у Бечу. Заседању су присуствовали представници готово свих националних чланица са правом гласа. На истом су размотрене активности асоцијације у периоду између два заседања Генералне скупштине. Поднети су извештаји о активностима Извршног одбора, Форума националних чланица и Европске комисије за мониторинг.   Усвојен је Финасијски извештај за 2016. и Буџет за 2018. годину.

Разматрана су и питања од значаја за функционисање асоцијације у наредном периоду. У том смислу усвојен је Стратешки план FEANI, који се односи на период 2018-2023. година, као и План његове имплементације, на основу којих су прецизиране даље активности.


Конверзија две базе података FEANI INDEX и ENAEE EUR ACE у једну јединствену базу података европског инжењерског образовања се приводи крају и иста би требала да постане видљива већ у новембру 2017. године.

На заседању је изабрано и руководство асоцијације. За председника асоцијације у другог мандатном периоду изабран је г-дин др José Manuel Vieira, из Португалије, за потпредседника, такође у другом мандатном периоду, изабран је г-дин др Ralph Appel из Немачке, а за чланове Извршног одбора г-ђа Nuno Valdes Maria из Шпаније, г-дин Cardinale Giovanni из Италије, г-дин Markussen Trond из Норвешке, г-дин Petras Dušan из Словачке, г-дин Coughlan Patrick из Уједињеног Краљевства.

У име Савеза заседању су присуствовали др Игор Марић председник СИТС и Оливера Ћосовић координатор за међународну сарадњу.  

Изабран нови председник  FEANI

На заседању Генералне скупштине FEANI, одржаном 10. октобра 2014. године у Гдањску, изабран је нови председник асоцијације.

За председника FEANI једногласно је изабран проф. др José  Manuel Vieira, редовни професор на Грађевинском одсеку Универзитета Minho и потпредседник португалске инжењерске асоцијације Ordem dos Engenheiros.

У свом обраћању  проф. Vieira је посебно истакао значај активности FEANI на пољу повећања мобилности, образовања и професионалног усавршавања инжењера, као и повећања видљивости и указивања на значај инжењера за друштво у целини.

Званично саопштење за штампу FEANI

 

FEANI INDEX - уврштавање програма наших високообразовних институција   

FEANI INDEX  је листа високообразовних институција и њихових програма из земаља које имају своје националне чланице у FEANI, а који су испунили критеријуме и задовољили стандарде неопходне за уврштавање у исти.

Тренутно се у FEANI INDEX налазе уврштене 964 европске високообразовне институција са својим програмима, из 30 земаља. Од 30 европских универзитета и факултета међу првих 100 најбоље рангираних у свету њих 12 је већ уврштено у FEANI INDEX, међу којима и чувени Cambridge University.

Захваљујући координацији Савеза инжењера и техничара Србије, националне чланице FEANI из Србије  и високообразовних институција из наше земље, факултета на којима се образују инжењерски кадрови на четири Универзитета - Универзитет у Београду, Универзитет у Новом Саду, Универзитет у Нишу и Универзитет у Крагујевцу, извршено је пријављивање 16 наших високообразовних институција са преко 140 програма за уврштавање у FEANI INDEX.

Програми основних и мастер академских студија Машинског факултета Универзитета у Београду су већ уврштени у FEANI INDEX, док се остали програми и даље у процедури и очекује се да ће бити прихваћени.

На овај начин се стварају предуслови да инжењери из Србије, који су своје студије завршили, по предметним програмима могу да аплицирају за добијање престижне професионалне титуле EUR ING коју издаје FEANI, и чији су носиоци око 32.000 инжењера у Европи, као и EngineerING Card професионалне картице за инжењере са чијим издавањем ће се ускоро почети у Србији.  

"Више мобилности за инжењере 
Допринос иновацијама и развоју Европе"

У организацији VDI Асоцијације немачких инжењера и FEANI 19. марта 2014. године у Бриселу ће се одржати дебата на тему "Више мобилности за инжењера - Допринос иновацијама и развоју Европе".

Са растућом глобализацијом и даљим интеграцијама унутрашњег тржишта ЕУ, потреба за мобилношћу квалификоване радне снаге, расте. Ово је посебно случај са инжењерима, који су од кључног значаја и дају највећи допринос иновацијама и економском развоју. Велике корпорације и средња и мала предузећа која раде преко граница, као и пружаоци инжењерских услуга су све више и више укључени у међународне пројекте.

Ови фактори – заједно са дисбалансом, када се ради о расположивости инжењерског кадра широм Европе, појачавају потражњу за инжењерима који би могли да буду упослени широм земаља чланица ЕУ. Са најновијим амандманима на Директиву о професионалним квалификацијама 2013/55/EU Европска унија је направила значајан корак ка редукцији баријера који спречавају мобилност. Ипак још много треба да буде урађено да би се олакшала прекогранична мобилност припадника регулисаних професија и тиме побољшало функционисање унутрашњег тржишта.

Овај догађај омогућава размену идеја везано за ову тему између оних који су надлежни за доношење одлука представника индустрије, јавне администрације и инжењерских асоцијација. За инжењере и компаније за које они раде, увођење инжењерске картице, професионалне картице за инжењере која ће олакшати признавање квалификација, ће играти веома важну улогу.

Програм

Опширније

FEANI NEWS  

Најновије издање FEANI NEWS март 2015. године можете погледати овде

Пријава за добијање нових издања FEANI NEWS

Заседање Генералне скупштине FEANI 2013. године  

Заседање Генералне скупштине FEANI одржано је 04. октобра 2013. године у Скопљу, Бивша Југословенска Република Македонија. Заседању су присуствовали представници националних чланица FEANI. Савез инжењера и техничара Србије је представљао председник Савеза проф. др Часлав Лачњевац.

На заседању Генералне скупштине поднети су извештаји Извршног одбора и председника FEANI, генералног секретара, председника Европске комисије за мониторинг, благајника асоцијације, као и извештаји унутрашњих и спољашњих ревизора. Усвојени су финансијски резултати за претходну годину и буџет за наредну годину. Присутни представници националних чланица су усвојили и измењени Стратешки план за период до 2017. године.

У својству придруженог члана у FEANI су примљене инжењерске асоцијације из Азербејџана и Казахстана. Потврђена је кооптација г-дина Allera на место председника FEANI г-дина Brandi на место потпредседника FEANI, као и избор чланова Извршног одбора FEANI и новог благајника асоцијације.

Посебна пажња је посвећења напредовању пројекта EngineeringCard у који се до сада укључило 11 земаља чланица FEANI, са тенденцијом даљег ширења, као и на измене које су предвиђене ревизијом Директиве о професионалним квалификацијама тј. постојање могућности увођења Европске професионалне картице.

Разматрана је и сарадња коју је FEANI у претходном периоду остварио са другим инжењерским асоцијацијама и одређене су смернице за даљу сарадњу.

На крају заседања представљен је домаћин наредног за седања Генералне скупштине Пољска национална чланица. Заседање Генералне скупштине 2014. године биће одржано у Кракову.

Обележено 60 година FEANI

FEANI је новогодишњим пријемом одржаним у престижној Bibliothèque Solvay у Бриселу обележио 60 година постојања и успешног рада. Домаћини прославе су били председник FEANI г-дин Lars Bytoft и посланица Европског парламента г-ђа Emma McClarkin.

Пријему поводом прославе 60 година FEANI је присуствовало 80 гости, представника инжењерских асоцијација чланица FEANI, представника јавног и политичког живота Европе, посланика у Европском парламенту, представника универзитета, привреде и асоцијација са којима FEANI сарађује.

У свом поздравног говору, председник FEANI, г-дин Bytoft, је истичући да је велико задовољство налазити се на месту где су се пре 100 година окупљали великани науке као што су Алберт Ајнштајн, Марија Кири, Макс Планк, изнео следеће: "FEANI је данас највећа европска федерација инжењера која има успостављене чврсте везе са европским институцијама, индустријом и академским светом. FEANI је као форум европских инжењера свестан њихове различитости, али у исто време спреман да говори једним гласом. Наше чланице су инжењерска тела из 32 европске земље. То омогућава FEANI да говори у име читаве европске инжењерске професије – то је квалитет који му је званично признат од стране Европске комисије у декларацији од 10. марта 1994. године, у којој се FEANI похваљује као изванредан пример саморегулације од стране професије. Ми смо ово постигли кроз доделу EUR ING титуле инжењерима који поседује темељно познавање принципа инжењерства, базирано на математици, физици и компјутерима -  а у складу са дисциплином којом се баве."

Полазећи од уверења да инжењерска професија у Европи не може ојачати без узајамног признавања квалификација остварених у различитим земљама и образовним системима, представници FEANI су у оквиру ангажовања у процесу јавних консултација, а везано за измене Директиве о професионалним квалификацијама, узели учешћа у раду Координационе групе Европске комисије за професионалну картицу под вођством Jurgen Tiedje, који је присуствовао прослави.

Г-дин Bytoft је изнео да су националне чланицe из Немачке и Холандије већ започеле са издавањем инжењерске картице а да ће ускоро још неколико земаља започети са тим процесом.

Г-ђа Emma McClarkin је у свом говору подржала ове напоре и изнела  да ће "Наредних година и наредних деценија инжењери у Европи бити под све већим притиском, како друге земље и економске зоне буду настављале да убрзано продукују кадрове и да повећавају њихову улогу у истраживању и иновацијама, што ће им евентулано омогућити да премаше земље чланице Европске уније. Управо зато ја верујем да је професионална мобилност од тако великог значаја у Европи. Не само да можемо да покушамо да одржимо наше компаративне предности већ ћемо уједињавањем снага као Кина или Индија, унапредити јединствено тржиште, развити флексибилније тржиште рада и охрабрити прекогранично пружање услуга. У Европи 21 века пружање услуга или проналажење запослења у другој земљи чланици је јасна демонстрација како нови грађани Европске уније могу имати активну улогу када се ради о јединственом тржишту. Верујем да би смо требали да тежимо томе да охрабримо земље чланице да регулишу професију на много прикладнији начин, имајући у виду смањење укупног броја регулисаних професија у ЕУ, стављајући по страни сектор здравствене заштите, да би се помогло професионалцима и да би се остварио циљ професионалне мобилности."

Г-дин Guy Verhofstadt, бивши премијер Белгије, члан Европског парламента и вођа Алијансе либерала и демократа за Европу, је у свом обраћању присутнима изнео "Ја у потпуности подржавам кључне елементе у Предлогу амандмана на Директиву из 2005 са жељом да се поједноставе правила која се односе на мобилност професионалаца у оквиру Уније. Исто тако желео бих, заједно са вама,  да поздравим увођење Европске професионалне картице, бољег приступа информацијама о признавању професионалних квалификација, и ажурираним информацијама о минимуму обука за професионалце и узајамном евалуирању регулисаних професија."
FEANI ће у наредном периоду наставити са ангажовањем на реализацији пројекта Инжењерска картица.

  Галерија слика

Годишњи пословни скуп FEANI 2011.

Годишњи пословни скуп FEANI 2011. године је одржан у Женеви, Швајцарска од 07. до 09. септембра 2011. године, непосредно након завршетка Светске инжењерске конвенције одржане у Женеви од 04. до 09. септембра 2011. године.

У оквиру годишњег пословног скупа одржане су седнице Европске комисије за мониторинг, Извршног одбора асоцијације и заседање Генералне скупштине.

На заседању Генералне скупштине усвојени су Извештаји о раду и Финансијски извештај за 2011. годину, као и Финансијски план за 2012. годину.

Размотрене су активности на реализацији пројекта Инжењерска картица и активности на промоцији асоцијације.

Изабрано је ново руководство асоцијације. За председника асоцијације, у још једном мандату, изабран је г-дин Lars Bytoft, Данска, а за потпредседника г-дин Rafael Fernandez Aller, Шпанија. Нови чланови Извршног одбора FEANI постали су проф. др Karl Gotlih из Словеније, проф. Jose Manuel Pereira Viera из Португалије и г-дин Jon Prichard из Уједињеног Краљевства, док су г-дин Roberto Brandi, Италија и г-дин Hans Heinz Zimmer, Немачка изабрани за чланове у другом мандату.

Статус националне чланице FEANI из Македоније добила је Инжењерска институција Македоније ИМИ.  

Званично саопштење FEANI поводом Годишњег пословног скупа

Завршен Годишњи пословни скуп FEANI

У Софији је, од 29. септембра до 2. октобра 2010. године, одржан Годишњи пословни скуп FEANI - Европске федерације националних инжењерских удружења, чији је СИТС национална чланица из Србије.

У оквиру радног дела пословног скупа одржани су састанци Извршног одбора FEANI и две комисије које делују у оквиру њега EMC - Европске комисије за мониторинг и CLDC - Комисије за континуирано професионално усавршавање, Workshop посвећен презентовању Документа о Образовању и пројекту Инжењерска картица, Академска седница посвећена Енергији и заседање Генералне скупштине FEANI.

На скупу је направљена ретроспектива активности FEANI у претходној години са посебним освртом на активности предузете на реализацији Стратешких циљева FEANI. Презентован је нацрт документа о Образовању, резултат рада Радне групе на чијем су челу били представници данске асоцијације IDA, као и пројекат инжењерска картица, чији је иницијатор и главни носилац немачка асоцијација VDI.

Концепт целог пројекта је прихваћен од стране Генералне скупштине FEANI, као FEANI концепт и његова презентација ће до краја октобра 2010. године бити извршена од стране г-дина Willi Fuchs , почасног председника FEANI и директора VDI, у Европском парламенту и пред представницима Комисије Европске уније.

Инжењерска картица је пројекат осмишљен да се помогне мобилност инжењера у Европи и омогући превазилажење недостатка постојећег висококвалификованог кадра, посебно у западноевропским земљама. Цео пројекат је подржан од стране руководства великих компанија у Немачкој, као што је AUDI, што ће инжењерима носиоцима картице омогућити лакше запошљавање у овим компанијама и без званичне нострификације дипломе у земљи запошљења. У наредном периоду FEANI ће уложити напоре за успостављање целе структуре мониторинга процеса доделе инжењерских картица на националном нивоу.

На заседању Генералне скупштине верификован је и избор новог Генералног секретара FEANI господина Dirk Bochar. Извршен је пријем, у статус провизорног члана, Инжењерске институције Македоније.

Наредни Годишњи пословни скуп FEANI биће одржан у Женеви, Швајцарска од 04. до 07.09.2011. године и његово одржавање ће бити повезано са одржавањем Светске инжењерске конвенције.

Званично саопштење FEANI поводом избора новог Генералног секретара

 

EngineerING CARD

Инжењерска картица - Инструмент за промовисање мобилности инжењера

Инжењерска картица, пројекат осмишљен и покренут у циљу помагања веће мобилности инжењера у оквиру Европске уније и шире, има за циљ да целокупну процедуру признавања квалификација и стручне оспособљености инжењерског кадра поједностави и олакша.

Професионална картица за инжењере није обавезујући документ, већ нешто што се издаје на добровољној бази. Само на овај начин професионална картица може да буде схваћена као помоћно средство за инжењере, који желе да буду мобилни, а да истовремено избегну непотребну бирократију.

Званично саопштење FEANI о инжењерској картици можете преузети овде 

 

Ревизија Директиве Европске уније о
Професионалним квалификацијама 2005/36

Европска комисија је 22. октобра 2010. године публиковала први извештај о мењању и имплементацији Директиве о професионалним квалификацијама, као и више од 170 извештаја о њиховим искуствима, упућених од стране одговарајућих ауторитета земаља чланица Уније.

Комисија се тренутно бави евалуацијом Директиве о професионалним квалификацијама, која датира из 2005. године и која обједињује 15 претходних директива. Директива је кључна за професионалце који траже нове пословне могућности или који намеравају да прошире спектар својих активности и услуга на другу земљу чланицу ЕУ.

У циљу добијања конкретних информација покренуте су јавне консултације везано за измене Директиве и на првој расправи учествовали су представници руководства FEANI председник и генерални секертар, као и представници националних чланица FEANI из Белгије, Грчке, Данске, Италије, Немачке и Шпаније.

Председник FEANI г-дин Lars Butoft је одржао говор, у коме је изнео став организације по овом питању. Текст говора можете прочитати овде.
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs