Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Свечана промоција монографије “Текстилна индустрија Србије-историја, културно наслеђе, развој и образовање кадрова”

Савез инжењера и техничара текстилаца Србије је поводом обележавања Јубилеја - 70 година постојања и успешног рада, као и 70 година непрекидног публиковања часописа “Текстилна индустрија” публиковао монографију “Текстилна индустрија Србије-Историја, културно наслеђе, развој и образовање кадрова“.

Монографија је конципирана тако да садржи укупно 12 радова који се на стручан и свеобухватан начин баве историјатом и развојем текстилне индустрије, културног наслеђа и развојем образовања кадрова у текстилној индустрији, улогом развоја текстилне индустрије у образовању текстилних инжењера у Београду и Лесковцу, улогом савременог менџмента у високом струковном образовању текстилних стручњака, кроз конкретне примере развоја текстилне индустрије у граду Лесковцу познатијем под називом „Српски Манчестер“, Вучју код Лесковца, Новом Пазару, Зрењанину, Пироту и Пријепољу.  

Аутори, осим незаобилазне анализе економских аспеката развоја текстилне индустрије у Србији и, разматрања прилика у градовима који слове као центри ове привредне гране, пажњу усмеравају и на теме од значаја за наше културно наслеђе као што је, рецимо, ћилимарство, вез или различити производи од вуне. Разматрање ових питања је веома значајно, јер то може послужити као основа за брендирање Србије. Идентитет земље је одраз њених националних, регионалних и културних атрибута симболичког значаја. 

Надамо се да ћемо на овај начин неке значајне податке о развоју текстилне индустрије у Србији отргнути од заборава, али и упознати млађе генерације са једним значајним периодом српске привреде, такозваним “Златним добом текстилне индустрије Србије”, као и дати опције за развој текстилне индустрије и повећање њене конкурентске предности.

Свечана промоција монографије “Текстилна индустрија Србије-Историја, културно наслеђе, развој и образовање кадрова“, која је публикована поводом обележавања Јубилеја 70. година успешног постојања и рада Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије, биће одржана 24. фебруара 2023. године. 

 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs