Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Ретроспективна изложба "Пројекти и архитектура инг. Александра И. Медведева овл. архитекта" у Београду

У продукцији Савеза инжењера и техничара Србије и Института за архитектуру и урбанизам Србије, а у сарадњи са Руским домом у Београду ће од 7. до 20. децембра 2021. године бити отворена ретроспективна Изложба "Пројекти и архитектура инг. Александра Медведева овл. архитекте". 

Александар Иванович МЕДВЕДЕВ  рођен је 12. марта 1900. године у Мелитопољу у царској Русији. Са врло добрим успехом завршио Мелитопољско реално свеучилиште. У намери да се посвети студијама архитектуре  уписује Технички факултет у Харкову. Студије, због револуционарних сукоба, не завршава већ са више својих вршњака из свеучилишта 1919. године постаје питомац Војне артиљеријске академије, Сергијевског артиљеријског училишта у Одеси. Као добровољац се 1920. године придружује Врангеловим оружаним снагама и за исказану храброст у борбама за југ Русије добија Георгијевски крст. У намери да упише студије архитектуре у Паризу придружује се таласу емиграната на Криму. Наредне две године проводи у Турској и Бугарској у покушају да заради довољно новца за наставак путовања до Париза. Године 1922. креће из Софије и зауставља се у Београду.  На Архитектонском одсеку Техничког факултета у Београду уписује студије архитектуре, које завршава 1929. године. По завршеним студијама одлази у Бања Луку где учествује на конкурсима и где је био надзорник за израду више значајних објеката. Године 1935. са породицом прелази у Ниш, где отвара приватни пројектни биро и почиње делатност као овлашћени цивилни архитекта. У његовом бироу је у периоду 1935—1939. година радило десетак сталних и повремених сарадника и у том периоду испројектовао је више од стотину  различитих приватних и јавних објеката, од којих је већина изграђена пре рата. Након Другог светског рата, поред посла у бироу, радио је и као професор у средњој техничкој школи. По формирању Бироа за пројектовање и надзор од стране града Ниша 1952. године бива ангажован да руководи истим. Средином 1960. године каријеру наставља у Инвестпројекту. У пензију одлази 1964. године, а преминуо је 1984. године. Међу његова најзначајнија остварења спадају зграда Берзе рада, Дом шегртске омладине, зграда скупштине општине у Нишу и др.

Аутор изложбе је мр Михаило Медведев. 

Отварање изложбе ће бити организовано 7. децембра 2021. године у 18 часова у Руском дому у Београду.

   
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs