Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Успешно одржана II Међународна конференција
“Савремени трендови и иновације у текстилној индустрији”

Међународна конференција “Савремени трендови и иновације у текстилној индустрији” коју су заједно организовали Савез инжењера и техничара текстилаца Србије, Савез инжењера и техничара Србије, Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду, Технолошки факултет у Лесковцу, Универзитета у Нишу, Технолошко-технички факултет у Штипу, Унивезитета “Гоце Делчев”, Штип, Северна Македонија и Друштво за роботику Босне и Херцеговине, успешно је одржана, по други пут, од 16-17. маја 2019. године у Београду, у свечаној сали Дома инжењера “Никола Тесла”.  

Министарство просвете науке и технолошког развоја Републике Србије препознало је значај ове Конференције, те је иста подржана од стране Министарства. 

Циљ ове Конференције био је разматрање актуелних техничко-технолошких, економских, еколошких, истраживачко-развојних, законских и других питања везаних за текстилну индустрију, затим примена савремених достигнућа и увођење техничко-технолошких иновација у процес производње влакана, текстила, одеће и техничког текстила уз помоћ решења научно-истраживачког рада са циљем побољшања пословања и повећања конкурентске предности предузећа текстилне индустрије на домаћем и глобалном тржишту. 

Интересовање за Конференцију било је на високом нивоу, о чему говори чињеница да је окупила велики број еминентних домаћих и иностраних истраживача, научника и стручњака са Балкана и других земаља, запослене на факултетима, високим текстилним струковним школама и институтима, као и све оне стручњаке у земљи и иностранству  који се у оквиру свог рада баве проблематиком која је дефинисана овим научно-стручним скупом. 

Програм Конференције обухватио је радове посвећене научним и практичним аспектима следећих тема: 

Учеснике је, у име организатора, Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије, поздравила генерални секретар, проф. др Снежана Урошевић и пожелела им добродошлицу, успешан рад и пријатан боравак у Србији и Београду. Она је указала на значај ове Конференције, захвалила се Научном и Организационом одбор,у који су више месеци радили и проналазили најбоља решења за многе организационе аспекте Конференције. Такође, захвалила се и спонзорима и донаторима, који су веровали у значај ове Конференције и подржали је. Проф. Урошевић је упутила захвалност и институцијама које су подржале одржавање Конференције, и без чије подршке иста не би могла да се реализује. И на крају захвалила се пленарним предавачима,  ауторима, коауторима и гостима на њиховом учешћу на Конференцији, а посебно је поздравила госте из иностранства, којима је пожелела успешан рад и угодан боравак у нашој земљи.

Учесницима се обратио и поздравио их и председник Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије, Станко Киш, дипл.инж. Он их је упознао их са досадашњим активностима и успесима Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије и часописа “Текстилна индустрија”, који се успешно публикује већ 67 година. Посебно је нагласио да је часопису “Текстилна индустрија” у фебруару 2019. године додељено признање “Најбоља ИТ публикација у Србији”.

Затим се скупу обратио и председник Савеза инжењера и техничара Србије, др Игор Марић, који је пожелео добродошлицу присутнима и захвалио се ауторима радова и учесницима који су дали допринос овој актуелној теми. Присутне је упознао и са детаљима везаним за велики јубилеј, 150 година СИТС-а  који је прошле године обележен на пригодан начин. 

Испред суорганизатора конференције, Технолошко-металуршког факултета у Београду, обратила се проф. др Гордана Кокеза, председник Савета факултета и поздравила све присутне и пожелела им успешан рад на Конференцији.

Програм Конференције обухватио је 54 рада, и укупно 112 учесника из 12 земаља: Босне и Херцеговине, Бугарске, Индије, Северне Македоније, Молдавије, Португала, Румуније, Русије  Србије, Словеније, Турске и Украјине. Из тог разлога ова конференција била прилика за успостављање научне, образовне и привредне сарадње наше земље са иностранством. 

Одређен број радова домаћих аутора представљао је резултате истраживања на бројним пројектима из области фундаменталних истраживања и пројектима технолошког развоја, који су финансирани од Министарства просвете науке и технолошког развоја Републике Србије.

Рад се одвијао према унапред утврђеном Програму. Радни део скупа је реализован у оквиру преподневних и послеподневних сесија, на којим су радови презентовани од стране еминентних научника и стручњака из ове области, аутора из земље и иностранства. Излагања аутора су пратила одговарајућа стручна расправа, где је учесницима скупа било омогућено да се детаљније упознају са проблематиком обрађеном у презентованим радовима. 

Сви радови презентовани на Конференцији штампани су у Зборнику радова, обима 440 страница, тврди повез. Уредник Зборника је проф. др Снежана Урошевић, Свим учесницима су подељени сертификати о учешћу. 

Конференција је такође била прилика да се успостави сарадња високошколских институција и привредних субјеката из сектора текстилне индустрије у Србији и да им се пруже нова сазнања о најсавременијим достигнућима из области текстилне и одевне индустрије. Анализа стања у текстилној индустрији Србије је указала на могућа решења кроз примере добрих пракси и путеве сарадње универзитета и привреде кроз пласман иновативних производа на тржиште.

проф. др Снежана Урошевић 

Галерија слика 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs