Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Ново издање "Планирање саобраћаја - анализа транспортних захтева"

У сарадњи са Саобраћајним факултетом Универзитета у Београду представљамо вам ново издање "Планирање саобраћаја - анализа транспортних захтева" аутора Владимира Ђорића, Драгане Петровић, Ивана Ивановића и Јадранке Јовић.

Из рецензије др Владимира Депола "Нема много књига које су објављене на српском језику из области планирања саобраћаја: С аобраћај у градовима, капитално дело познато под називом Бјуканан репорт из 1963, у преводу архитекте Милутина Максимовића (Грађевинска књига, 1975);  Методе  просторно прометног планирања, професора Јурија Пађена из 1978. године;  Планирање саобраћаја, професора Ненада Јовановића из 1990. године и Планирање саобраћаја и простора, професора Михајла Малетина из 2003. године.

Струка се у Србији бави планирањем саобраћаја последњих 60 година јер је прва студија урађена далеке 1959. године. Темељи методологије су учени и стварани углавном из англосаксонске литературе. Пракса је изнедрила, може се рећи, југословенску/београдску школу планирања саобраћаја, а Саобраћајни факултет је веома допринео развоју, коме је замах дат увођењем посебног предмета у оквиру студија.

Књига „Планирање саобраћаја – анализа транспортних захтева“ аутора Владимира Ђорића, Драгане Петровић, Ивана Ивановића и Јадранке Јовић је посвећена првом, можда најважнијем кораку планирања – анализи транспортних захтева. Ваљана анализа је темељ закључивања о текућим проблемима и основ за дефинисање спроводивих стратегија. Садржајем књиге обухваћене су све релевантне теме кроз које мора да прође процес анализе како би се дошло до крајњег исхода – оцене постојећег стања.

У књизи се истиче систематичност у приказу садржаја, а потом и обухватност материје. Посебно задовољство у читању књиге представља чињеница да се аутори нису искључиво ослонили на инострану литературу. Коришћењем мноштва података из студија саобраћаја које су код нас рађене, као и бројних чланака домаћих аутора, пружени су недвосмислени докази о постојању југословенске/београдске школе планирања саобраћаја.

Књига садржи детаљне описе поступака и процедура које се спроводе током анализе, тако да има и додатну употребну вредност и премашује профил уџбеника. Дело представља користан водич за стручњаке који се баве планирањем, као и за младе колеге које ће животно усмерење довести на пут планирања саобраћаја.

Истиче се и да садржај књиге није уско стручан; начин на који је приказан чини књигу занимљивим штивом за све професионалце чији је предмет интересовања град, шири простор или регион. Назив књиге упућује на то да је намера аутора да наставе са писањем, дакле очекују се нова издања…"

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs