Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Изложба "Керамика"

У организацији Музеја науке и технике  у Београду ће се од 22. фебруар до 30 априла 2018. године одржати Изложба "Керамика" .

Изложба Музеја науке и технике „Керамика“, аутора Зорана Левића, кустоса Музеја, посвећена је историјском развоју, технологији производње и употреби керамике на нашим просторима.

Посетиоци изложбе упознаће се са керамиком као материјалом, њеним значајем и употребом у најразличитијим сферама људског живота. Производња керамике је једно од најстаријих и најзначајнијих технолошких открића и представља прву контролисану хемијску промену материје. Технологија керамике, њена производња и намена, мењала се током историје. Данас је употреба керамике готово неограничена због њених својстава, као и оних која се могу пројектовати у циљу добијања специфичних карактеристика. Без керамике је готово немогуће замислити живот савременог човека.

На изложби ће бити приказани експонати и предмети од керамике, из збирки Музеја науке и технике, Археолошког института Београд, Етнографског музеја, Музеја града Београда и приватних колекција и фабрика. Изложени експонати покривају периоде од праисторије и антике, преко средњег века, па све до најсавременијих примена. Историја израде керамике у Србији представљена је на примерима керамичког посуђа и технологија пронађених на територији Београда, широм Србије, као и производа из фабрика Тоза Марковић д. о. о., Потисје Кањижа, Керамика Кањижа, Полет из Новог Бечеја, Зорка-керамика д. о. о., Зорка опека, Керамика Младеновац а. д., Електропорцелан а. д. из Новог Сада и Порцелан Зајечар. 

У оквиру изложбе организоваће се радионице обликовања глине на грнчарском точку. Радионице ће водити Саша Матић, грнчар на Одсеку керамика, на Факултету примељених уметности Универзитета уметности у Београду. 

Свечано отварање изложбе „Керамика“ је у четвртак 22. фебруара 2018. године у 19 часова, у Музеју науке и технике – Галерија 51, улаз из Добрачине улице број 51. Изложбу ће отворити др Ирена Живковић, доцент на Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду.

Детаљније

  
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs