Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Предавање "Братислава престоница масовне стамбене изградње"

У оквиру БИНЕ - Београдске интернационалне недеље архитектуре, 10. јуна 2015. године, са почетком у 18 часова, биће одржано предавање "Bratislava Capital of Mass Housing - Братислава престоница масовне стамбене изградње".

Предавање је део пратећег програма изложбе и пројекта "Lifting the Courtain. Central European Architectural Network - Подижући завесу. Централноевропске архитектонске мреже".

Предавање ће одржати проф. др Хенриета Моравчикова, инж.арх, Словачка академија наука, Docomomo Словачка. Проф. Моравчикова ради као виши научни сарадник  и шеф Одељења за архитектуру на Институту за грађевинарство и архитектуру при Словачкој академији наука у Братислави. Од 2014. године  је професор на Архитектонском факултету Словачког техничког универзитета у Братислави. Бави се истраживањем и критиком архитектуре 20. и 21. века.

Главни град Републике Словачке, град Братислава, је од самог почетка имао изузетно место у контексту стамбене изградње у Словачкој: у Братислави су реализовани први пројекти модерног социјалног становања, изграђен је највећи број станова у оквиру једног пројекта и тестиран је највећи број различитих концепција урбанистичких планова стамбених насеља.

Кроз предавање ће бити представљена историја и развој тих стамбених насеља, дате анализе појединачних урбанистичких планова, и биће скренута пажња на специфичности и међусобне везе у изградњи ових насеља. Поред тога, предавање обухвата и однос друштва према овим пројектима, као и стручну и јавну евалуацију од самог почетка развоја пројеката, од 1930. до данас.

Организатори су Фондација за пољску модерну уметност, Музеј историје Југославије, Београдска интернационална недеља архитектуре БИНА 2015, Група Архитеката и  Docomomo Србија, а покровитељи Министарство културе и националног наслеђа Републике Пољске и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Предавање ће бити одржано у Дому инжењера Србије, Кнеза Милоша 7а/3, Београд.

Опширније

 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs