Ћирилица  ·  Latinica  ·  English
 

Састанак ради упознавања представника цивилног друштва са детаљима билатералних скрининга за Преговарачка поглавља 2 (слобода кретања радника)  и 3 (пословно настањивање и слобода пружања услуга)

Руководилац РЦ СИТС мр Зоран Пендић присуствововао је састанку, на коме су представници цивилног друштва упознати са детаљима билатералних скрининга за Преговарачке групе 2 и 3.

Састанком је председавала проф. др Тања Мишчевић, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, Зоран Мартиновић, државни секретар у Министарству рада запошљавања и социјалне политике и председник Преговарачке групе 2 и Татјана Матић, државна секретарка у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација и председница Преговарачке групе 3.

Састанку је присуствовало двадесетак представника цивилног друштва. У току дискусије разјашњена су нека важна питања везана за даљи процес преговарања и констатовано да ће преговарачки тим у одређеним сегментима имати тешке задатке и да ће му бити потребна одређена експертска помоћ. Посебан проблем ће бити примена Директиве 2005/36/ЕЗ о признавању професионалних квалификација, јер је за одређене, регулисане професије, неопходно да буде спроведен минимални заједнички програм обуке, како би квалификације биле аутоматски признате у свим државама чланицама ЕУ. Овде нас очекује тежак задатак израде савремене класификације  занимања и дефинисање усклађених програма обуке/образовања за свако занимање.  
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs