Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Обраћање председник СПИТС проф. др Миладина Шеварлића колективним чланицама СИТС и пољопривредним инжењерима и техничарима

Поштовани председници Савеза/Друштава инжењера и техничара – колективних чланица СИТС,   Поштовани пољопривредни инжењери и техничари у Србији,   

  Изузимајући Удружење пољопривредних инжењера и техничара Београда – чији је председник Гаврило Веселиновић, у протеклим деценијама транзиције наша Друштва пољопривредних инжењера и техничара по ошптинама и окрузима су практично престала да функционишу као самостална друштва, а пољопривредни инжењери и техничари су постали чланови Ваших Савеза/Друштава/Удружења – са или без сопствене ПОДРУЖНИЦЕ. 

  У протеклом периоду, после смрти проф. др Живорада Гајића, променило се неколико носилаца функције председника Савеза пољопривредних инжењера и техничара Србије (СПИТС). 

  У периоду од када сам ја преузео дужност председника СПИТС успели смо финансијски да консолидујемо СПИТС (на граници ПОЗИТИВНЕ НУЛЕ), а престанком активности Удружења инжењера пољопривреде и прехрамбене технологије које је водио проф. др Момчило Милутиновић обустављено је и издавање нашег најстаријег научног часописа АРХИВ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ НАУКЕ (последњи број издат је 2011. године). 

  У периоду 2012-2013 године посебну пажњу посветили смо институционалном организовању преко 1.200 незапослених агронома (од 1.658 отпуштених асистената саветодаваца у једном дану), који су организовани у 27 окружних подружница, а формирали смо и посебну Подружницу мелиоративаца – због најаве већих активности  на плану наводњавања.   

  У протеклим деценијама транзиционих промена из сектора агропривреде Србије отпуштено је 63.000 радника – међу њима и хиљаде пољопривредних инжењера и техничара, не рачунајући армије надолазећих дипломираних кадрова који немају перспективу у држави чији социјални мир у највећој мери одржава управо пољопривреда.   

  Изузимајући 10 лап топова који су додељени на коришћење члановима Председништва Подружнице незапослених агронома Србије (ПНАС) у оквиру СПИТС – никаква друга помоћ није добијена чак ни од Министарства пољопривреде. Напротив, обећања која је давао претходни (Горан Кнежевић) и садашњи министар пољопривреде (проф. др Драган Гламочић) остала су “ мртво слово на папиру ”.   

  Имајући у виду учешће пољопривреде и прехрамбене индустрије у привреди Србије, број пољопривредних инжењера (око 1.900 запослених и преко 3.000 незапослених) и пољопривредних радника и активних пољопривредника на 628.552 породична пољопривредна газдинства у Србији (Попис 2012) неопходно је да се реорганизујемо национални САВЕЗ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ИНЖЕЊЕРА И ТЕХНИЧАРА СРБИЈЕ (СПИТС) - за добро пољопривреде и села и садашњих и наредних генерација пољопривредних стручњака у Србији.

   Због свега наведеног и много другога о чему треба да се договоримо и да остваримо на путу повратка улоге и значаја СПИТС – као правног следбеника ДРУШТВА ЗА ПОЉСКУ ПРИВРЕДУ (основаног 1868. године – публикација у прилогу), љубазно Вас молим да ми до 15 фебруара доставите контакт податке о председнику Подружнице пољопривредних инжењера и техничара у Вашем Савезу/Друштву /Удружењу (уколико постоје струковне подружнице) односно СПИСАК пољопривредних инжењера и техничара у Вашем савезу/Друштву/Удружењу са њиховим контакт подацима, као и да из њихових редова именујете по ЈЕДНОГ ПРЕДСТАВНИКА за делегата у Скупштини СПИТС коју планирамо да одржимо ускоро.   

  Молим чланове Председништва ПНАС да у својим срединама ступе у контакт са председницима Савеза/Друштава/Удружења (види адресар у прилогу) и помогну у реализацији ове пред-Скупштинске активности СПИТС. 

  У очекивању Ваше помоћи и организационог јачања и институционалног организовања СПИТС, унапред се захваљујем и колегијално поздрављам,   

Председник СПИТС
Проф. др Миладин М. Шеварлић
063.10.640.25 
milsevar@eunet.rs
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs