Ћирилица  ·  Latinica  ·  English


Свечана седница

За време боравка у Европи у току маја 1892. године, Никола Тесла примио је неколико телеграма од професора Велике школе и Удружења српских инжењера из Београда, у којима траже да дође у посету Београду.

За време доласка Тесле у Будимпешту, посећује га делегација из Београда. У делегацији су били представници Београдске општине и Удружења српских инжењера.

Тесла је прихватио позив и посетио Београд од 1. до 3. јуна 1892. године. Посета је остварена и уз активно учешће представника Удружења српских инжењера.

Управни одбор Удружења српских инжењера 2. јуна 1892.године, за време боравка Николе Тесле у Београду, примио је Теслу за свог првог почасног члана.

На познатој опроштајној вечери приређеној у част Николе Тесле у ресторану на Смутековцу крај Вајфертове пиваре, поред осталих, Теслу је у име Удружења српских инжењера поздравио Милан Милашиновић, тадашњи инспектор Дирекције државних железница.

СИТС-Савез инжењера и техничара Србије, настављач традиције Удружења српских инжењера са поносом истиче да је Тесла пре 114. година постао њен први почасни члан.

Поводом стогодишњице боравка Николе Тесле у Београду 2. јуна 1992. године Савез је одржао Свечану академију и у знак сећања, поставио «Спомен плочу» са ликом Николе Тесле на улаз у свој Дом инжењера Србије у улици Кнеза Милоша број 7.

У част јубилеја 150. година од рођења Николе Тесле, Савез је донео одлуку да другом новом објекту Дома инжењера у улици Кнеза Милоша број 9, да име Николе Тесле. Убудуће ће се овај Дом звати Дом инжењера «Никола Тесла» у улици Кнеза Милоша број 9.
Савез инжењера и техничара Србије је 16. јуна 2006. године одржао је радну и свечану седницу свих органа Савеза инжењера и техничара Србије и са одређеним садржајима и посебно штампаним сепаратом обележио овај значајан јубилеј, 150. година рођења Николе Тесле, великог светског генија и свог првог почасног члана.

На свечаној седници руководство Савеза инжењера и техничара Србије, Председник Мр Стеван Шамшаловић, дипл.инж. и Генерални секретар Мр Бранислав Вујиновић, дипл.инж., домаћински су дочекали и поздравили све присутне госте и уручили пригодне поклоне бившим председницима Савеза инжењера и техничара Србије, Савеза инжењера и техничара Југославије и Савеза инжењера Србије и Црне Горе, у знак захвалности, истрајности и  поштовања за сав њихов допринос развоју и афимацији техничке интелигенције, чију ће традицију наставити да афирмишу у свим сегментима развоја, напретка и интеграција, како на нивоу своје Републике Србије, тако и на Европском нивоу.

Приликом свечане седнице Генерални секретар Савеза инжењера и техничара Србије Мр Бранислав Вујиновић, је истакао: «Да су свечаности и славља кратки тренуци предаха и опуштања између уложених напора, рада и активности, у  којима се сећамо и који су посвећени многим знаним и незнаним, који су својим доприносима и делима садржајно обогатили и обележили наш пређени пут.

Ова свечаност има посебне вредности, јер је посвећена јубилеју човека, који је по много чему наш, посебно нас представника техничке интелигенције, али и по свом делу и доприносу људском роду и светски, што нам годи и што нас подстиче ка новим дометима и резултатима за боље, срећније, богатије и мирније данас и сутра.

Велико хвала Николи Тесли на укупном доприносу, као и свима Вама присутнима што заједнички обележавамо овај значајан јубилеј горстаса науке, нашег и светског Николе Тесле».
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs