Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Гостовање изложбе о стваралачком опусу проф. арх Александра Радојевића у Пријепољу

У организацији Удружења инжењера Полимља и Дома културе, у Пријепољу ће 17. маја 2024. године бити отворена изложба "А+Ц, архитектура и цртежи проф. арх. Александра Радојевића".
Ауторка изложбе је мр Маре Јанакова Грујић, историчарка уметности.

Проф. Александар Радојевић рођен је 1934. године у Новом Саду. Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1958. године. На истом Факултету је 1985. године изабран у звање редовног професора. На специјализацији је био у Лондону, Енглеска 1965, MARHI Москва 1974. и IMC Мексико Сити 1980-1981. Предавао је на Архитектонским факултетима у Београду, Приштини, Бањалуци и Подгорици. По позиву и као laureat Sabatical стипендије Краљевине Шпаније предавао је на Departamentо de Historia del Arte на Универзитету у Овиеду, Шпанија, 1996-1998. и на Faculdad de Architectura y Urbanismos на Универзитету у Концепциону у Чилеу 2002. године.

Професионално се бави архитектонско-урбанистичким пројектовањем, ентеријером, дизајном намештаја и графичким дизајном: Домови културе - 6, објекти и реконструкције музеја - 26, сакрални објекти - 5, пословни објекти - 5, угоститељски објекти - 5, стамбени објекти - 6, сајамски павиљони и излагачки простор - 48.

Освојио је петнаест првих награда на конкурсима. Аутор је више књига и студија. Аутор 9 самосталних изложби, учествовао у 19 колективних изложби. Добитник је више награда из области архитектуре и урбанизма.

Изложба ће бити отворена у Великој галерији Дома културе Пријепоље у 19 часова. На отварању присутнима ће се обратити г-дин Душан Плескоњић, дипл.инж.арх, председник Удружења инжењера Полимља, г-ђа Индира Генџић етнолог, г-ђа Маре Јанакова Грујић, ауторка изложбе,  академик проф. арх. Сокол Соколовић и проф. арх. Александар Радојевић.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 14. јуна 2024. године. 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs