Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Гостовање изложбе "Баухаус-сто година после"

У изложбеном простору Дома инжењера "Никола Тесла", у петак 29. марта 2024. године, биће отворена изложба "Баухаус-сто година после". Изложба је реализована у организацији Културног центра Зрењанина.

Културни центар Зрењанина је од Покрајинског секретаријата за културу и информисање и Града Зрењанина добио средства за реализацију пројекта „Мање је више – дани Баухауса“, чиме је омогућена реализација већег броја активности. „Дани Баухауса” су отворени 4. октобра 2019 године, међународном изложбом под називом „Баухаус – сто година после”, која са пратећим каталогом представља и главну активност у оквиру пројекта. Поред тога, током трајања пројекта, дискутовало се о филмовима “Тхе Фаце Оф Тхе Тwениетх Центурy – Баухаус” и “Баухаус – Модел унд Мyтхос”, организоване су архитектонске радионице за средњошколце и разговор “Баухаус за почетнике”.

Баухаус и Зрењанин, наизглед, немају много додирних тачака. У чувеној интернационалној школи, за време њеног кратког трајања, била је свега неколицина студената са простора Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (потоње Краљевине Југославије). Међу њима није било Зрењанинаца. Међутим, након сто година, имамо ситуацију да је овај град изнедрио, а потом и расејао по читавом свету плејаду образованих, креативних људи чије каријере данас свакако јесу интернационалне. Њихова имена и адресе (списак који ауторски тим још није успшео да закључи, јер као да нема краја) доказ су да је Зрењанин невероватан расадник креативних људи. Управо стога, они су били главна инспирација и веза са идејама Баухауса.

Судбина малих градова на рубовима европских или светских дешавања таква је да су из њих одувек одлазили најкреативнији и најхрабрији у веће центре, где се њихов квалитет лакше испољавао, препознавао и вредновао. У години у којој се обележавала стогодишњица од оснивања Баухауса, школе отвореног, космополитског духа, ауторски тим је замислио да тај дух пренесе у Зрењанин - путем изложбе радова наших „космополита”, бивших суграђана који данас живе и раде ван Зрењанина.

Идеја је била да свако од њих промисли да ли се, и на који начин, идеје Баухауса могу препознати у њиховим радовима и да затим, по један рад по избору аутора, буде представљен публици кроз есеј, истраживачки рад, слику, графику, уметничку фотографију, логотип, идејни архитектонски пројекат, урбанистички пројекат, фотографију изведених објеката или фотографију предмета примењене уметности. Изложбу чини укупно 22 рада и тиме 22 излагача у оквиру ове необичне колективне изложбе.

Ауторски тим чине:
Данка Јечменица, дизајн и концепт изложбе
Весна Каравида, аутор  текстова у каталогу
Оливера Скоко, модератор дискусија и разговора
Јелка Ђорђевић, реализација и концепт архитектонских радионица
Сандра Бањанин, менаџер пројекта

На отварању присутнима ће се обратити г-ђа Јелка Ђорђевић.
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs