Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

  Промоција монографије и обележавање јубилеја Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије 

У организацији Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије у петак 24.02.2023. године одржана је Свечана промоција Монографије под називом „Текстилна индустрија Србије-историја, културно наслеђе, развој и образовање кадрова“ и обележен је Јубилеј - 70 година постојања и успешног рада Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије.

У уводном обраћању, генерални секретар Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије и уредник монографије „Текстилна индустрија Србије-историја, културно наслеђе, развој и образовање кадрова“ проф. др Снежана Урошевић, редовни професор, поздравила је све присутне и уважене госте који су се одазвали позиву и увеличали овај значајан догађај за Савез текстилаца. Посебно је поздравила председника Савеза инжењера и техничара Србије, др Игора Марића научног саветника, декана Технолошко-металуршког факултета, Универзитета у Београду, проф. др Петра Ускоковића, редовног професора, директора Института за технологију нуклеарних и других минералних сировина, др Мирослава Сокића, научног саветника, деканицу Факултета техничких наука у Чачку, Универзитета у Крагујевцу, проф. др Данијелу Милошевић, редовног професора, продеканицу за стуковне студије Факултета техничких наука у Чачку, Универзитета у Крагујевцу, др Наташу Гојгић, професора струковних студија, фенералног директора Привредног друштва за производњу синтетичких текстурираних филамената, ефектних и комбинованих предива и конца Дунав АД Гроцка, др Петра Стојановића, руководиоца Одсека Висока текстилна струковна школа за дизајн технологију и менаџмент, Академије техничко-уметничких струковних студија из Београда, др Биљану Поповић, професора струковних студија, председницу Удружења инжењера Београда др Весну Златановић Томашевић, председника Удружења инжењера Полимља из Пријепоља, Душана Плескоњића, дипл. инжењера архитектуре. Затим је поздравила госте из Друштва за обновљиве изворе електричне енергије из Београда, Музеја Науке и технике из Београда, Технолошко металуршког факултета, Универзитета у Београду, Технолошког факултета из Лесковца, Универзитета у Нишу, Техничког факултета “Михајло Пупин” из Зрењанина, Универзитета у Новом Саду, Грађевинског факултета Универзитета у Београду, Елеткротехничког факултета Универзитета у Београду, Техничког факултета у Бору, Универзитета у Београду, Академије техничко-уметничких стуковних студија из Београда, одсека Висока текстилна струковна школа за дизајн технологију и менаџмент, Академије струковних студија Јужна Србија, Одсек за технолошко уметничке студије, Лесковац, Школе за дизајн текстила из Београда, Средње школе “Др Ђорђе Натошевић” из Инђије, Госте из компаније “Yумцо АД”, Врање, М студија из Старе Пазове, Градске Управе града Лесковца као и све остале госте из Ниша, Лесковца, Врања, Зрењанина, Бора, Трстеника, Чачка, Инђије, Старе Пазове, Гроцке, Пријепоља и Београда.

У име Технолошко-металуршког факултета, Универзитета у Београду, институције са којом Савез инжењера и техничара текстилаца има дугогодишњу успешну сарадњу, обратио се декан проф. др Петар Ускоковић и поздравио све присутне, честитао значајни Јубилеј који Савез текстилаца прославља, и са кратким освртом на развој текстилне индустрије који је имала у протеклом периоду указао на развој нових текстилних материјала, а посебно нагласио развој текстилних композитних материјала.

Генерални секретар СИТТС-а, проф. др Снежана Урошевић, нагласила је да је протекло време било време ентузијазма огромног броја инжењера и техничара текстилаца који су својим залагањем афирмисали Савез стварајући чврсте темеље за његово постојање и даљи користан и успешан рад. Текстилна индустрија у Србији има дугу традицију, али има и дугу традицију окупљања инжењера и техничара текстилаца Србије још од давне 1935. године. Такође, треба нагласити и њихов велики допринос друштвено-економском, научно-технолошком и привредном развоју Србије. Услед тога, родила идеја да се значајни подаци о развоју текстилне индустрије Србије отргну од заборава, али и да се упознају млађе генерације са “Златним добом текстилне индустрије Србије” као и да се дају опције за развој текстилне индустрије у циљу повећа њене конкурентске предности.

Циљ публиковања ове монографије је био да се прикаже историјат и развој текстилне индустрије Србије у периоду од краја 19. века до данашњих дана кроз економске феномене и појаве (али и да прикаже и ранији период кроз занатску производњу и кућну радиност), затим да прикаже технолошки развој, тржиште текстилне индустрије, радна снагу и образовање кадрова. Такође, циљ је био да се кроз приказ традиционалних производа који су окарактерисани као нематеријално културно наслеђе чува историја, традиција и култура, а уједно да се развија и текстилна и модна индустрија Србије.

Из свега наведеног произашле су и следеће тематске области и теме у оквиру којих су проистекли радови аутора ове монографије: ИСТОРИЈА, ОБРАЗОВАЊЕ, КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ И РАЗВОЈ.

Монографија је конципирана тако да садржи укупо 12 радова које су написала 18 аутора и који се на стручан и свеобухватан начин баве историјатом и развојем текстилне индустрије, културног наслеђа и развојем образовања кадрова у текстилној индустрији, улогом развоја текстилне индустрије у образовању текстилних инжењера у Београду и Лесковцу. Кроз конкретне примере приказан је развој текстилне индустрије у граду Лесковцу познатијем под називом „Српски Манчестер“, Вучју код Лесковца, Новом Пазару, Зрењанину, Пироту и Пријепољу.

Богат историјат текстилне индустрије у Србији приказан је кроз репрезентативне примере градова попут Лесковца, Новог Пазара, Зрењанина и Београда, који су своју, сада већ укорењену традицију, успешно и даље развијали током протеклих деценија и истакли се на мапи индустријских центара у производњи текстила и текстилних производа.

Сходно томе, образовање кадрова текстилне струке је био неизоставни сегмент поменутих средина како на нивоу средњошколског, тако и у високошколском образовању. Зато је приметно, да је у неким радовима било тешко самостално приказати развој текстилне привреде од школства у сектору текстила, јер је фузија кроз историју била неминовна.

Кроз анализу текстилних традиционалних производа који су окарактерисани као културно наслеђе (српски ћилими, српски вез итд.) приказана је њихова употреба у савременом дизајну у циљу развоја текстилне индустрије. Симболи произашли из наше фолклорне традиције важан су кључ у очувању идентитета, изворно је духовно богатство и потенцијална основа за инспирацију у новим модним трендовима. Савременом стилизацијом ти мотиви постају врло атрактивни у савременом стваралаштву, па и на пољу модног дизајна. На тај начин текстилној индустрији се пружа много опција за развој. Промовисање и употреба етно мотива у савременом одевању је шанса да текстилна индустрија постане препознатљива на светском тржишту и да тако повећа своју конкуренстку предност.

Анализом стања текстилне индустрије дати су будући правци развоја текстилне индустрије на основу поседовања компаративне предности као што су традиција, искуство и људски ресурси.

У име Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије, генерални секретар се захвалила свим ауторима и рецезентима, спонзорима и донаторима и другим институцијама који су веровали у значај ове Монографије и на разне начине подржали њено публиковање. Посебно се захвалила Савезу инжењера и техничара Србије, Факултету за примењене науке из Ниша, Универзитета Унион “Никола Тесла” из Београда и Холдинг компанији Памучни комбинат “YUMCO” А.Д. Врање.

Рецезенти монографије “Текстилна индустрија Србије - историја, културно наслеђе, развој и образовање кадрова проф. др Милован Вуковић редовни професор и др Гордана Чоловић, професор струковних студија, присутне су детаљније упознали са садржајем монографије.

У име аутора монографије обратиле су се проф. др Ана Аксентијевић Јелић, професор струковних студија и доц. др Инета Немеша.

Проф. др Снежана Урошевић је информисала све присутне и госте да ће сви заинтересовани моћи да се детаљније упознају са историјатом текстилне индустрије и темељима текстилне индустрије Србије који су започети у граду Лесковцу на стручној екскурзији која ће се реализовати у јуну месецу у организацији Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије. Том приликом посетиће се Народни музеј у Лесковцу који од прошле године има сталну поставку под називом “Лесковац-Српски Манчестер”, затим посетиће се Музеј текстилне индустрије у селу Стојковце код Лесковца. Планирана је посета и варошици Вучје која је такође била позната по текстилној индустрији и првој фабрици за производњу гајтана текстилног индустријалца Теокаревића, као и хидроелектрани коју је подигао Ђорђе Станојевић, а која је помогла јачању текстилне индустије тог краја.

Такође, најавила је да је у припреми и тематски број часописа “Текстилна индустрија”- под називом “Историја текстилне индустрије Србије”, као и да ће се публиковати и други том ове Монографије, јер је у једној књизи било тешко сагледати овако обиман и богат развој текстилне индустрије Србије.

Поводом обележавања Јубилеја 70 година Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије обратио се Председник Савеза инжењера и техничара текстилаца Станко Киш, мастер дипл. инжењер, поздравио све присутне и госте и дао кратак историјски преглед активности од оснивања - од 1953. године, до данашњих дана. Посебно је нагласио да се часопис “Текстилна индустрија” непрекидно и са успехом публикује већ 70 година, као и да ће се Међународна конференција “Савремени трендови и иновације у текстилној индустрији” по шести пут организовати у септембру месецу.

Поздравни говор је одржао и председник Савеза инжењера и техничара Србије, др Игор Марић, став на значајне Јубилеје који се обележавају ове године, 155 година постојања и успешног рада Савеза инжењера и техничара Србије и 70 година постојања Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије.

Испред Холдинг компанија Памучни комбинат „YUMCO“ А.Д. Врање, донатора који је помогао  публиковање монографије, обратила се Кристина Петровић запослена у Одељењу за развој. Том приликом је емитован и филм који је приказао заокружен технолошки процес производње почевши од текстилних сировина до готових одевних предмета.

Након тога су заслужним члановима Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије додељене Повеље за предан рад у развоју инжењерства и изузетне резултате у остваривању циљева и задатака Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије и Захвалнице за изузетне резултате у остваривању циљева и задатака Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије.

На крају проф. др Снежана Урошевић се свим присутнима захвалила што су својим присуством увеличали овако значајни догађај за Савез текстилаца и позвала их на коктел.

 Галерија слика 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs