Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Гостовање изложбе о др Ђорђу Радићу поводом јубилеја Пољопривредно хемијске школе "Др Ђорђе Радић" у Краљеву

У оквиру обележавања великог јубилеја Пољопривредно - хемијске школе "Др Ђорђе Радић" из Краљева - 140 година од оснивања, у просторијама Школе је отворена изложба "Др Ђорђе Радић пољопривредни просветитељ и научник - пером и делом међу свима највећи".

Изложба је отворена 29. јуна 2022. године, обележавајући на тај начин дан када је краљ Милан Обреновић донео указ о оснивању Школе.

Изложбу је реализовао Савез инжењера и техничара Србије у сарадњи са Акедемијским одбором за село САНУ, Удружењем инжењера и техничара "Добривоје Божић" из Краљева, Савезом друштава инжењера и техничара града Пожаревца, Друштвом инжењера Зрењанина и Инжењерском академијом Србије. 

Др Ђорђе Радић рођен је 1839. године у Зрењанину. Школовао се у Зрењанину, Сремским Карловцима, Винковцима, затим у Чешкој, где завршава студије, а потом у Бечу, где је докторирао. Свој радни век, на овим просторима, започиње 1861. године. Један део свог живота и радног века провео је у Новом Саду, пре него што је на позив кнеза Михаила Обреновића дошао у Београд, 1869. године. Након тога је радио као професор у Земљоделско шумарској школи у Пожаревцу. Био је оснивач прве пољопривредне школе у Црној Гори у Даниловграду, а радни век је завршио као директор Ратарске школе у Краљеву. Био је  уредник часописа „Сељак“, „Тежак“, „Домаћин“, „Цветар“, као и аутор више десетина наслова из области пољопривреде, организатор првих пољопривредних изложби и сајмова код нас, члан Српске краљевске академије и добитних бројних признања.

Аутори изложбе су Драган Драшковић и Оливера Ћосовић.

Поводом отварања изложбе присутнима се обратила директорка школе г-ђа Светлана Младеновић. Ученици Школе су извели пригодан културно уметнички програм, док је о животу и делу др Ђорђа Радића говорио кустос Музеја у Краљеву г-дин Немаља Трифуновић.

Изложбу је отворила г-ђа Оливера Ћосовић.

У оквиру даље сарадње договорено је да реплика изложбе буде трајно изложена у Школи.

Опширније

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs