Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Одржано Јавно слушање Одбора за заштиту животне средине Народне скупштине РС на тему: КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА У СРБИЈИ

Јавно слушање одржано је 10. фебруара 2020. године у Малој сали Народне скупштине Републике Србије, Трг Николе Пашића 13. Јавном слушању је у име СИТС присуствовао руководилац Развојног центра СИТС.

Јавно слушање је отворила његов иницијатор Нада Лазић, члан Одбора за заштиту животне средине Народне скупштине РС, а уводничари су били: Маја Гојковић, председник Народне скупштине РС и председник Одбора за заштиту животне средине, Горан Триван, министар заштите животне средине, Александар Антић, министар рударства и енергетике, Горан Весић, заменик градоначелника Београда и Њ.Е. амбасадор Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио. Сви уводничари су указали да је заштита животне средине, а у оквиру ње – повишење квалитета ваздуха, приоритет број један у Србији, али и у свету, и да активности на заштити животне средине не смеју да буду кампањске, већ зналачки планиране и непрекидне. Другим речима, активности на заштити животне средине нису трка на 100 метара, већ маратон.

 

 

 

На јавном слушању говорили су и: Миленко Јовановић из Агенције за заштиту животне средине, Урош Ракић из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", Драган Ђурица из Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и проф. др Александар Јововић са Машинског факултета у Београду. Њихова излагања односила су се на: надгледање (мониторинг) квалитета ваздуха у Србији и у свету, најчешће изворе загађивање ваздуха и штетне полутанте, посебно примарнe, у загађеном ваздуху.

Након тога је уследила дискусија у оквиру које су изнесена одређена сазнања о најчешћим узроцима загађивања ваздуха у Србији, као и о местима у Србији која представљају еколошке "црне тачке" у односу на квалитет ваздуха.

Посебно истичемо да је у дискусији консензусом констатовано да заштита животне средине мора да буде приоритетан задатак не само два министарства чији су министри присуствовали јавном слушању, већ свих министарастава Владе Републике Србије.

На следећим линковима могу се наћи детаљнији извештаји посвећени овом јавном слушању:

Овде такође истичемо да Савез инжењера и техничара Србије (СИТС) са својим чланицама посвећује изузетну пажњу заштити животне средине. На пример, у радовима, објављеним у часопису ТЕХНИКА, који издаје СИТС, и у зборницима радова са конференција које организују СИТС и његове чланице, указује се на узроке загађења ваздуха и предлажу конкретне мере за смањивање овог загађења. За заинтересоване, дајемо линкове за неколико радова објављених у часопису ТЕХНИКА:

У Зборнику радова са X Научно - стручне конференције са међународним учешћем "Планирање, интереси, заштита простора и животне средине", одржане, у организацији Удружења инжењера Београда, 14. децембра 2018. године, налази се рад ЕНЕРГЕТСКО СИРОМАШТВО – УТИЦАЈ НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ , који је указао на неке основне изворе загађења ваздуха.

Такође саветујемо да се погледају чланци на линковима:

 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs