Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Одржана Научна конференција "Четврта индустријска револуција" 

У организацији Савеза инжењера и техничара Србије у петак 13. децембра 2019. године одржана је Научна конференција "Четврта инжењерска револуција".

Суорганизатори Конференције били су Инжењерска академија Србије, Инжењерска комора Србије и Друштво за заштиту животне средине Србије ECOLOGICA

Циљ Конференције је био упознавање са изазовима које нова носи индустријска револуција, као и са њеним достигнућима у различитим областима инжењерства.

Присутне су поздравили представници организатора и суорганизатора, др Игор Марић председник СИТС, емеритус проф. др Илија Ћосић председник Инжењерске академије Србије и  проф. др Лариса Јовановић председник Друштва ECOLOGICA. Модератор је био генерални сектретар СИТС проф. др Часлав Лачњевац.

Конференцију је отворио министар у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој, др Ненад Поповић. У свом обраћању министар Поповић је истакао да наша земља нема нафту, гас, ни злато, али да поседује „друго злато“, а то су њени инжењери. „Инжењерска школа на универзитетитима у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу је нешто најреспектабилније што Србија данас има. Не постоји ниједна грана привреде и друштва где имамо уваженије и квалитетније кадрове, као што је инжењерски, а то посебно долази до изражаја у четвртој индустријској револуцији где иновације заузимају основно место“. Он је изнео да је Србија прва у свету по потенцијалу за развој блокчејн технологија и гејминга и пета у свету по квалитету и броју инжењера. Такође, Србија има европске прваке у роботици а ускоро ће добити и стратегију за подизање капацитета и примену вештачке интелигенције". По његовим речима неопходно је да наука буде усмерена ка економији и да се финансира из привредних ресурса. Зато је неопходна симбиоза привреде и индустрије на једној страни и науке и иновација на другој страни.

Еминентни предавачи по позиву упознали су присутне са савременим токовима и оним што је до сада постигнуто  у свету и код нас.

Предавања су одржали:

Проф. др Бранко Каталинић, професор на Техничком универзитету у Бечу и потпредседник Европске инжењерске академије на тему Инжењерски изазови 21. века. Професор Каталинић је дао осврт на савремена технолошка достигнућа и утицај који имају на човечанство наводећи који су то изазови са којима се инжењери сусрећу данас уз позив на одлучно подизање гласа и активно учествовање у креирању боље будућности.

Проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета Универзитета у Београду и проф. др Видосав Мајсторовић на тему Индустрија 4.0 и савремена производња.

Г-ђа Мирјана Scheele, MSc, Vice-president Deploy, Global Services, Nokia на тему Индустрија 4.0 и улога телекомуникација, која је присутне упознала са достигнућима у области телекомуникација и моделима њихове практичне примере кроз пројекте чију реализацију води компанија Nokia;

Проф. др Стеван Станковски, проректор Универзитета у Новом Саду на тему Мехатроника у 4.0 индустријској револуцији;

Проф. др Небојша Бојовић декан Саобраћајног факултета Универзитета у Београду на тему Транспорт и логистика у доба индустрије 4.0

Изузетно посећеној конференцији присуствовали су чланови Инжењерске академије Србије, представници колективних чланица Савеза као и бројни заинтересовани стручњаци са факултета, из института и различитих компанија. 

 Галерија слика

 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs