Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Извештај са изложбе посвећене јубилеју СИТС одржане у Пожаревцу 

У оквиру обележавања Дана ослобођења града Пожаревца, 15. октобра 2019. године у Галерији савремене уметности Пожаревац, отворена је изложба посвећена јубилеју 150 година СИТС.

Организатори изложбе под називом 150 ГОДИНА САВЕЗА ИНЖЕЊЕРА И ТЕХНИЧАРА СРБИЈЕ – од Техничарске дружине до савременог удружења су: Савез инжењера и техничара Србије и Савез друштава инжењера и техничара града Пожаревца.

Одржавање изложбе су подржали Град Пожаревац и Народни музеј Пожаревац.

На свечаном отварању изложбе, присутнима су се обратили: председник Савеза друштaва инжењера и нтехничара града Пожаревца, Милутин Станковић, председник Савеза инжењера и техничара Србије, др Игор Марић и председник Скупштине града Пожаревца, Бојан Илић.

Милутин Станковић је у уводном обраћању изразио задовољство што СИТС, са својом изложбом, гостује у Пожаревцу. Он је истакао да Савез друштaва инжењера и техничара града Пожаревца, који је један од 46 чланица СИТС, ове године обележава 40 година постојања и успешног рада. Као круна тог рада је и допринос формирању Инжењерске коморе Србије - Регионалног центра у Пожаревцу. То ће пуно значити нашим инжењерима да лакше остварују своје процедуралне активности и да свој рад искажу много ефикасније него до сада.

Игор Марић је говорио о значају инжењерске струке и истакао да је Савез инжењера и техничара Србије чланица Федерације европских савеза инжењера и техничара који су врло блиски европском парламенту, и да је СИТС једно од првих удружења овог типа уопште у Европи. Наиме, ''Техничарска дружина'' основана 3. фебруара 1868. године која је претеча данашњег Савеза инжењера и техничара Србије је била четврто инжењерско Удружење у свету, после Немачке, Енглеске и Америке, рекао је др Игор Марић.

Бојан Илић је отворајући ову изложбу позвао све инжењере и техничаре да остану у земљи и рекао да ће локална самоуправа пружити позитиван баланс привреди да би привреда могла да се развија у нашем крају и нашем граду што би допринело условима за останак.

Након свечаног отварања изложбе, приказан је документарни филм „Број и мера, моја вера“, где су пристуни могли да се упознају са историјатом СИТС и развојем инжењерства у Србији.

Изложба нуди посетиоцима сагледавање две целине: прва, у којој се кроз фото и архивско-документациони материјал, хронолошки од почетка оснивања па до данас у основним цртама приказује историја Савеза инжењера и техничара Србије и друга целина, где су представљени поједини значајни инжењери и стручна достигнућа.

Изложба је за посетиоце била отворена до 4. новембра 2019. године, и изазвала је дужну пажњу бројних техничко-технолошких радозналаца. Видно место међу посетиоцима имају студенти, ђаци и ученици.


Мирољуб Трифуновић, секретар СДИТ-а

Милутин Станковић, председник СДИТ-а
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs