Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Промоција монографије
"ЖЕЛЕЗНИЧКО - ДРУМСКИ МОСТ ПРЕКО ДУНАВА У НОВОМ САДУ"
аутора Александра  Бојовића

У организацији Савеза инжењера и техничара Србије и Удружења „Изградња“ издавача монографије, промоција монографије "Железничко - друмски мост преко Дунава у Новом Саду" аутора Александра Бојовића, дипл.инж.грађ. биће одржана 27. новембра са почетком у 18 часова, у Дому инжењера Србије Кнеза Милоша 7/3.

НА ПРОМОЦИЈИ ЋЕ ГОВОРИТИ

Предмет монографије је Железничко-друмски мост преко Дунава у Новом Саду, (што је званични назив; према медијима познатији као Нови Жежељев мост).  Мост је по својим техничким карактеристикама светског ранга. Градња таквог моста у Србији се догађа једном у 50 година и у светски најразвијенијим земљама би се третирао као велики технички подухват. Сам мост се разликује од старог моста по материјалу конструкције, оптерећењима, статичком систему, димензијама, носивости.

Многе техничке појединости пројекта и изградње моста су уникатне – први пут остварене у Србији па су и тако стечена искуства драгоцена за наше грађевинско конструктерство.

 

Мост је иначе јединствен у српској мостоградњи јер је:

Монографија "Железничко - друмски мост преко Дунава у Новом Саду"  има задатак да упозна стручну јавност са овим великим објектом, почев од историјата пројектовања и изградње, преко кључних циљева и решења у пројектовању, детаља изградње, до начина и резултата пробног оптерећења и мониторинга.

Извод из рецензије: 

«Монографија аутора Александра Бојовића ЖЕЛЕЗНИЧКО-ДРУМСКИ МОСТ ПРЕКО ДУНАВА У НОВОМ САДУ Историја-Пројекат-Изградња приказује и анализира све фазе планирања, пројектовања, изградње и пробног  испитивања овог изузетног инжењерског остварења. Ова монографија садржи детаљну анализу и коментаре који имају практичну примену за реализацију неких будућих челичних мостова у нашој земљи, као и корисне коментаре по сваком од изложених поглавља. Материја је изложена јасно и прегледно, на изузетно високом стручном и научном нивоу и представљаће изузетно корисну литературу како инжењерима у пракси, тако и студентима грађевинских факултета у нашем региону. Књигу прати велики број табеларних прилога који информативно покривају свако од приложених поглавља.»

О аутору

Александар Бојовић дипл.инж.грађ је технички директор DEL ING doo из Београда. Бавио се пројектовањем челичних конструкција- мостова, спортских и индустријских хала, зграда, телекомуникационих торњева, цевовода, резервоара, димњака у Србији, ех Југославији, Русији, Либији, Пољској, Немачкој. Поред овога био је задужен за надзор на грађењу мостова, санацијама конструкција термоелектрана, изградњи конструкција зграда и др. Као одговорни пројектант радио је, између осталог, на санацији друмског моста преко Босута, Моровић, санацији Железничко – друмског моста преко Дунава, у Новом Саду, санацији Друмског моста Газела преко Саве у Београду, Друмски мост преко Дунава - Мост слободе Нови Сад, Друмски мост преко Висле Мост солидарности Плоцк Пољска, Фудбалски стадион Арена Химки, Химки Русија, - челична кровна конструкција, БЕЛЕХПО изложбена хала, Београд – челична носећа конструкција, Хангар за ремонт авиона Себха Либија- челична носећа конструкција, Торањ на Авали, Телевизијски торањ на Мокрој Гори, Главни крст Храма Св. Саве, Београд и др. За свој рад Александар Бојовић је добитник бројних признања међу којима и Златне плакете ИТ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs