Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Представљање књиге
"Планирање предела: теорије и методе" проф. др Невене Васиљевић

У оквиру Програма 8. Салона пејзажне архитектуре 20. јуна 2019. године у Галерији САНУ (Ђуре Јакшића 2) биће представљена књига "Планирање предела: теорије и методе" аутора проф. др Невене Васиљевић.

Невена Васиљевић је ванредни професор на Катедри за планирање и пројектовање у пејзажној архитектури на Шумарском факултету Универзитета у Београду.

Планирање и пројектовање у пејзажној архитектури је област у оквиру које се бави: теоријом планирања предела, проценом карактера предела, визуелном проценом предела, заштитом и управљањем културних предела као и применом савремених технологија у планирању предела. Члан је Удружења пејзажних архитеката Србије, Националног савета за ратификацију, потписивање и примену Европске конвенције о пределима, лиценцирани је просторни планер Инжењерске коморе Републике Србије и члан је Републичке Комисије за стручну контролу планских докумената.

Књига „Планирање предела: теорије и методе“ представља заокружену целину која дефинише област планирања предела и на систематичан начин пружа увид у традиционалне и савремене теорије, концепте и методе у овој области, као и у актуелне приступе заштити, планирању и управљању пределима. Посебна вредност и оригинални допринос ове књиге се огледа у томе што аутор комбинује теоријске поставке савремене парадигме пејзажне архитектуре и планирања предела (која почива на  постулатима предеоне екологије и естетике предела као целине, као и на принципима комуникативног планирања) са оперативним смерницама за примену у просторном и урбанистичком планирању, и у складу с тим даје основ и јасне смернице за организацију високо образовног процеса пејзажних архитеката у Републици Србији.  

Књига је изашла у издању Шумарског факултета Универзитета у Београду. О књизи ће поред аутора говорити и рецензент др Јелена Живковић. Представљање књиге почиње у 17 часова.

Након представљања књиге биће одржано и предавање "Развојни концепти урбаног зеленила Беча, паралеле зеленила Беча и Београда. Предавање ће одржати г-дин Мирослав Стојановић. 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs