Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Одржана Изложба "Велики бачки канал - кроз картографију и пројектну документацију"

У организацији Савеза инжењера и техничара Војводине, у централној згради Универзитета у Новом Саду одржана је Изложба "Велики бачки канал кроз картографију и пројектну документацију".

Изложба je организoвaнa поводом 150 година од оснивања Савеза инжењера и техничара Србије.

Аутор изложбе је др Александар Беде, а руководилац пројекта г-ђа Мирјана Манић, председница Савеза инжењера и техничара Војводине.

На изложби је приказан кратак преглед архивског материјала којег баштини Јавно водопривредно предузеће "Воде Војводине", односно његов Документациони центар "Никола Мирков", из историјата изградње каналског система у Војводини. Од неколико стотина архивских јединица које су до сада дигитализоане, на изложби је приказано и анализирано њих 12, које најбоље, у хронолошком низу, описују процес изградње и експлоатације Великог бачког канала, од географских карата, преко архитектуре појединих каналских објеката, до промотивних постера посвећених каналској мрежи у Бачкој.

Према речима аутора, сама архивска грађа је огромна али недовољно истражена и обрађена, и премало људи се њоме уопште бавило. Ова изложба је стога и илустрација важности истраживачког посла у изградњи културе одржавања инфраструктуре, па и самог инжењерског позива.

Велики бачки канал представља најстарију деоницу данашњег система Дунав-Тиса-Дунав. Дужине је 118 км и повезује Дунав (код Бездана, провбитно код Бачког Моноштора) са Тисом (код Бечеја, првобитно код Бачког Градишта). Корито канала је широко 17 м, при врху канал је широк око 25 м. Просечна дубина канала је 3 м. Његово прокопавање је започето давне 1793. године, према пројекту браће Јосифа и Габора Киш. Прокопаван је ручно, а на његовој изградњи било је ангажовано 3000 радника. Завршен је 1801. године, а у употребу је пуштен 1802. године.

Покровитељи и партнери изложбе су Покрајинскавлада АП Војводине, ЈВП "ВодеВојводине" и Ректорат Универзитета у НовомСаду.

Изложба је трајала од 2. до 9. новембра 2018. године.  

Галерија слика
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs