Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

EBEC - European BEST Engineering Competition -  Европско BEST инжењерско такмичење

BEST - Board of European Students of Technology је непрофитна, аполитична и невладина организација студената техничко-технолошких и природно-математичких факултета основана 1989. године у Греноблу.

BEST има своје организације које функционишу на 97 универзитета у 33 земље Европе. Локална BEST група у Београду постоји од 2003. године и до сада је организовала преко 35 догађаја међународног и домаћег карактера, пружајући прилику да наши студенти стекну нова знања широм Европе, као и да се много европски студенти упознају са Универзитетом у Београду и српском културом.

Европско BEST инжењерско такмичење EBEC је највећи пројекат организације BEST и представља највеће инжењерско такмичење у Европи и једно од највећих те врсте у свету. Такмичење се одвија у три нивоа. Преко 6500 студената са 88 универзитета из 32 европске земље такмичи се на локалном нивоу на матичним универзитетима. Победници локалних рунди такмиче се даље на регионалним и националним нивоима, а учесници који ту покажу најбоља решења учествују у финалној рунди такмичења у којој учествује 120 студената.

Домаћин овогодишње финалне рунде такмичења на огранак BEST из Београда. Такмичење ће бити одржано до 01. до 10. августа 2016. године у Београду.

Основне категорије такмичења су

Тимски дизајн тражи од учесника креативност, знање и практичне вештине. Њиховим комбиновањем такмичари, уз ограничено време и ресурсе, конструишу механизам за извршавање задате функције. Студенти праве прототипе уређаја, а затим их тестирају пред публиком и стручним жиријем. Задаци и материјали се достављају учесницима непосредно пред почетак такмичења.

У категорији Студија случаја добија се задатак чијим се решавањем студенти суочавају са техничко - менаџерским проблемом. Успешност његовог решавања мери се оцењивањем низа ставки кроз које учесници показују познавање проблема, критичко размишљање, технике решавања, оригиналност и знање које поседују,

Обе такмичарске категорије су тимског карактера и окупљају четворочлане тимове.

У Београдском огранку BEST су одлучили да и кроз целу  годину организују садржаје намењене студентима инжењерских наука и у том смислу су у реализацији пратећи пројекти:   

Серија трибина Face the future има за циљ промоцију инжењерских вредности и науке. Предавачи су млади научници и инжењери, представници факултета и институција који из прве руке студентима и средњошколцима преносе искуства и изазове у раду на инжењерским пројектима и иновацијама. Прва трибина под називом "Face the robots" одржана је у оквиру Београдских дана инжењера, а трибина "Face the smart cities" у оквиру Сајма технике.

Code Beyond је тимско такмичење осмишљено са циљем да се студентима пружи прилика да покажу своју креативност вештине и способност рада у тиму приликом решавања неоубичајених програмерских проблема, који су у складу са новим трендовима и технологијама.

Седиште организације BEST се налази у Бриселу и представља студентску организацију официјелног партнера FEANI. FEANI подржава активности  BEST  те је у том смислу, посредовањем г-дина Dirk Bochara генералног секретара FEANI и г-дина João Clemente председника BEST, успостављена је сарадња између СИТС као националне чланице  FEANI из Србије и локалне организације BEST на Београдском универзитету. 

Руководство Савеза инжењера и техничара Србије је препознајући значај такмичења и активности BEST одлучило да исте подржи како стручно и у организационом смислу, тако и финансијски и маркетиншки.

 Официјелни сајт  
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs