Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Одржана презентација програма " Eврoпa зa грaђaнe и грaђaнкe "

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом, национални координатор за програм Европске уније „Европа за грађане и грађанке” у Србији, организовала је 25 . јануара 2016 . године у Београду, у Палати "Србија"  Београд, информативни скуп на којем је представљен програм  врoпa зa грaђaнe и  грaђaнкe" за 2016 . годину.  

У Бриселу је 27. октобра 2014. године потписан Споразум између Владе Републике Србије и Европске уније (ЕУ) о учешћу Републике Србије у Програму „Европа за грађане и грађанке” од 2014. до 2020. године. Основни циљ овог програма је да допринесе да грађани/ке разумеју ЕУ, њену историју и различитости, као и да промовише европско грађанство и унапреди грађанско и демократско учешће на нивоу ЕУ.  Проритети Програма за период 2016-2020. године су: Поглавље 1. Европско сећање и Поглавље 2. Демократски ангажман и грађанско учешће.  Везано за Поглавље 2, интересантни су пројекти који спајају широк круг грађана/ки са темама: Братимљење градова; Мреже градова; Пројекти организација цивилног друштва.

Пројекти организација цивилног друштва - ПОЦД морају укључити бар једну од следеће три активности: Промоција друштвеног ангажмана и солидарности; Прикупљање мишљења и ставова; Волонтирање. Апликанти за ПОЦД могу бити: организације цивилног друштва (ОЦД), образовне институције, институције културе и истраживачке институције, а партнери: локална самоуправа, друге ОЦД и пртеходно набројане институције. ПОЦД мора да укључи најмање три земље од којих је најмање једна чланица ЕУ. Максимални износ гранта је 150.000 €, а максимални износ кофинансирања – 70%. Пројекат може да траје до 18 месеци.

PowerPoint презентације предавања, која су на састанку одржали Јелена Пајовић van Reenen (р уководитељка Групе за међународну сарадњу и европске интеграције у Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом ) и Марија Тадић (саветница у поменутој групи)  могу се наћи на линку:  http://www.civilnodrustvo.gov.rs/вест/европа-за-грађанеке:-одржан-први-скуп-у-2016ој.74.html?newsId=702 . На овом линку налазе се и презентације везана за искуства неких носилаца пројеката из Србије.

На линку: https://www.youtube.com/watch?v=wrcLeqUbUz4 налази се снимак  читавог скупа.

Скупу су у име СИТС присуствовали: саветница за хуманитарни рад у РЦ СИТС, и руководилац РЦ СИТС.

 

  




 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs