Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Извештај са Међународне конференције
"Минералне воде Србије - 180 година науке"

Међународна конференција "Минералне воде Србије – 180 година науке" одржана је 9-10. новембра 2015. године у Српској академији наука и уметности, Београд. Организатор Конференције је био Медицински факултет Универзитета у Београду, а поровитељи: Министарство здравља Републике Србије, Српска академија наука и уметности – САНУ, Ректорат Универзитета у Београду, Медицински факултет Универзитета у Нишу и Удружење бања Србије.

Чланови Почасног одбора и Конгресног одбора били су наши угледни академици, професори факултета и стручњаци из области минералних вода. На челу Почасног одбора био је председник САНУ проф. др Владимир Костић. Председник Конгресног одбора био је наш познати балнеолог Томислав Јовановић, редовни професор Медицинског факултета у Београду.

Кнез Милош је пре 180 година ангажовао тада чувеног стручњака, барона Сигмунда Аугуста Волфганга фон Хердера, да утврди  рудни и минерални потенцијал Србије. После обиласка тада и сада постојећих изворишта минералних вода и њиховог узорковања, урадио је хемијске анализе узорака, на основу којих је, и не само на основу њих, по први пут на нашим просторима, написао препоруку за њихово коришћење. Резултате је, почетком новембра те 1835. године, предао лично кнезу Милошу, који га је задовољан урађеним послом додатно богато даривао. Барон је кнезу Милошу 1837. године поклонио збирку прикупљених минерала и руда. Та збирка минерала на Кнежевом двору у Крагујевцу, "музеум" сматра се заметком првог музеја у Србији.

На Конференцији је одржано 26 презентација. Издат је и Зборник апстраката на CD-у.

Познати француски професор физикалне и рехабилитационе медицине Christian François ROQUES са Paul-Sabatier Универзитета у Тулузу одржао је 3 запажена предавања: "Drinking mineral water: data of clinical evidence" (друго уводно предавање), "Balneotherapy and metabolic conditions: the french experience", "Balneotherapy and musculo-skeletal pain: data of evidence", у којима је презентовао научне резултате истраживања у области белнеотерапије у Француској и у свету и указао на велики економски значај бањског туризма за земље које располажу значајним бањским потенцијалима, као што је Србија.

Госпођа Patricia Fosselard из Белгије, генерални секретар Европске федерације за флаширане

воде (European Federation of Bottled Waters), одржала је запажено предавање у којем је дала преглед захтева директива Европске уније у области флашираних вода.

Оливера Крунић, редовни професор на Рударско-геолошком факултету Универзитета у Београду, одржала је друго уводно предавање: "Хидрологија лековитих вода у бањама Србије".

У  предавању (четврто уводно предавање) "Балнеолошке могућности Србије" проф. Томислав Јовановић указао је на велики балнеолошки потенцијал Србије и истакао, да после скоро два века од Извештаја барона фон Хердера кнезу Милошу, Србија још нема стратегију развоја својих бања са изванредним лековитим својствима и подвукао да би бањски туризам могао да буде једна од локомотива развоја Србије.

Сарадници Развојног центра Савеза инжењера и техничара Србије (РЦ СИТС) изложили су два рада на Конференцији: "Слатка вода – незаменљив стратешки ресурс" (први уводни рад; аутори: Зоран Пендић и Томислав Јовановић) и "Слатка вода – незаменљив стратешки ресурс Србије" (аутори: Љиљана Јовановић, Министарство здравља РС; Драгана Јовановић, Институт БАТУТ; Марина Јањушевић Стрижак, ЈКП Београдски водовод и канализација; Зоран Пендић, РЦ СИТС).

Политика је посветила два текста овој конференцији: Отворена Конференција Минералне воде Србије (ПОЛИТИКА, 9. новембар 2015. у одељку СИНОЋ У БЕОГРАДУ) и Имамо најбољу воду и најгору водоводну мрежу (ПОЛИТИКА, 12. новембар 2015. у одељку ДРУШТВО). Оба чланка дата су у прилогу овог извештаја.

Минералне воде Србије 

Имамо најбољу воду и најгору водоводну мрежу

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs