Ћирилица  ·  Latinica  ·  English
 

 Извештај са међународне конференције
         "Климатске промене и зелена економија"       

У Београду, у Хотелу Metropol Palace, одржана  је 20.11.2014. године, у организацији Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД), међународна конференција "Климатске промене и зелена економија". Конференцији је присуствовао Зоран Пендић, руководилац РЦ СИТС.  

Конференција је имала три дела: Уводна излагања, Правци регионалне сарадње, Тржишта зелене економије и инвестиције.  

Конференцију је отворио Вук Јеремић, председник ЦИРСД. Остали уводничари су били:  

У другом делу учествовали су: Снежана Богосављевић-Бошковић, министар пољопривреде и заштите животне средине, Србија; Бранимир Гвозденовић, министар одрживог развоја и туризма, Црна Гора; Lefter Koka министар животне средине, Албанија; Van der Reкоординатор Глобалног програма за зелено запошљавање, Међународна организација рада. 

Модератор трећег дела био је Martin Bruncko, директор за стратешка питања, Aeromobil, Словачка, а, између осталих, учествовали су: Nik Bulindžer, главни оперативни директор, Hecate Energy, САД; Bader Al Lamki, директор за чисту енергију, Masdar, Уједињени Арапски Емирати; Petros Kokalis, суоснивач Aephoria.Net,, Грчка. 

Велику пажњу изазвало је предавање проф. Џефри Сакса. Проф. Сакс је изразио велику забринутост због климатских промена које се дешавају и критиковао научнике који тврде да се овакве појаве дешавају циклично. Рекао је "Док су се светске владе сложиле још 2009. године да морамо имати глобално загревање испод 2 степена Целзијуса (у односу на прединдустријску еру), како би се избегле огромне штете од суша, поплава, екстремних топлотни таласа, и пораста нивоа океана, остаје сурова чињеница да је СВЕТ на курсу катастрофалног пораста температуре за неких 4 до 6 степена до краја века. Да бисмо избегли катастрофу, и остали испод горње границе од 2 степена, емисија ЦО2 која настаје коришћењем енергије требала би врло оштро да падне до средине века, и да достигне нето - нулту емисију ("декарбонизација") око 2070. године." 

Указао је и на један позитиван догађај, а то је да су недавно два највећа учесника у "производњи" CO2, САД и Кина, склопила билатерални споразум, којим се обавезују да смање емисију CO2 у атмосферу и тиме допринесу да глобално загревање не пређе 2 степена Целзијуса.  

Такође, проф. Сакс је истакао да се енергетски сектор у Србији углавном базира на угљу и да би Србија морала убрзано да пређе на зелену економију, користећи у енергетском сектору чистије или потпуно чисте изворе енергије (енергију Сунца, енергију ветра, хидроенергију, геотермалну енергију, нуклеарну енергију, енергију биомасе …).
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs