Ћирилица  ·  Latinica  ·  English


Специјални број часописа "Техника" посвећен обележавању јубилеја 50 годишњице од оснивања
Факултета техничких наука у Новом Саду

У издању Савеза инжењера и техничара Србије изашао је специјални број часописа "Техника", који је посвећен обележавању 50 годишњице од оснивања Факултета техничких наука у Новом Саду.

У специјалном броју часописа публиковани су радови наставника и сарадника ФТН. Нјима су на најбољи начин презентована тренутна интересовања истраживача са различитих департмана ФТН.

Факултет техничких наука у Новом Саду је потекао од Машинског факултета, који је основан Уредбом Народне скупштине Народне Републике Србије 18.05.1960. године као Машински факултет у Новом Саду у саставу Универзитета у Београду. Након оснивања Универзитета у Новом Саду 28.06.1960. године, Факултет, заједно са још шест до тада основаних факултета са подручја Војводине, улази у састав Универзитета у Новом Саду.

У првом периоду развоја на Факултету су се образовала три профила машинске струке. 1971. године су почеле студије електротехнике и грађевинарства. Формирање одсека за електротехнику и грађевинарство условило је измену назива у Факултет техничких наука 22.04.1974. године. Школске 1979/80. године на Факултету започињу студије из области саобраћаја, а школске 1996/97. године уписана је и прва генерација студената архитектонске струке. У школској 1999/2000. години отворене су студије за нове струке: индустријско инжењерство и менаџмент, графичко инжењерство и дизајн и инжењерство заштите животне средине. Школске 2006/07. Факултет уписује прву генерацију студената докторских студија, а школске 2007/2008. студије геодезије и геоматике, чиме је заокружена образовна делатност Факултета. Оваква структура сврстава Факултет техничких наука међу најразвијеније институције у земљи у области науке.

Научно истраживачка делатност ФТН орјентисана је на реализацију научно - истраживачких пројеката које финансира Министарство за науку и технолошки развој РС и Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој, а Факултет учествује и у више европских научних пројеката (ФП6, ФП7).

Издавањем специјалног броја часописа "Техника" Савез инжењера и техничара Србије даје свој допринос обележавању овог значајног јубилеја Факултета техничких наука из Новог Сада, уз најбоље жеље за даље успехе и остваривање престижних резултата на пољу науке и образовања ове реномиране институције.
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs