Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Гостовање изложбе о Милану Минићу у Музеју Јадра у Лозници

Изложба «Милан Минић архитекта и сликар траг у времену» ће 26. априла 2023. године бити отворена у Музеју Јадра у Лозници.

Изложба је реализована је у сарадњи Савеза инжењера и техничара Србије, Удружења инжењера Полимља и Института за архотектуру и урбанизам Србије. Аутор изложбе је др Игор Марић дипл. архитекта председник СИТС.

Милан Минић је рођен у Пријепољу 1889. године у једној од најстаријих и најпознатијих трговачких породица у том крају. Школовање је започео у Пријепољу, да би га наставио у Пљевљима и Солуну, где завршава гимназију.

У Београду се уписује на студије на Архитектонском одсеку Техничког факултета, које успешно завршава. Већ током студија почиње да стиче и практична знања радећи у Архитектонском бироу Леона Талвија. Жеља за даљим усавршавањем га одводи у Париз, где студира на Академији лепих уметности.

Запошљава се у Министарству грађевина а након тога у грађевинским предузећима "Обнова" и "Рекорд" да би на крају отворио свој пројектантски биро. Значајна градитељска дела Минић је остварио у Београду, Шапцу, Лозници, од којих се посебно истиче репрезентативни хотел „Мажестик“ подигнут у Београду, непосредно уочи Другог светског рата.  

Велики део Минићевог стваралачког опуса везан је за Подриње. Био је ангажован на реконстркуцији и урбанистичком уређењу Бање Ковиљаче. По његовим пројектима саграђени су Хотели «Далмација» и «Херцеговина» са колонадом која их је повезивала, вила шефа Енглеске мисије, Хотел «Београд» и више приватних вила. Извршио је адаптацију Хотела «Подриње», а дао је и значајан допринос и дефинитивном изгледу Кур Салона. Имао је значајну улогу и у довршавању и тржнице, блатног купатила, хладног гвожђевитог купатила. У Лозници је пројектовао зграду Трговачке банке, зграду браће Јездића, комбиноване намене са локалима и стамбеним делом и још једну приватну породичну стамбену зграду. У Шапцу је по његовом пројекту изграђен Хотел «Зелени венац».

Поред рада на пројектовању бројних објеката Милан Минић је оставио и значајна сликарска дела и био изузетно ангажован у оснивању и раду струковних удружења.

За потребе израде изложве и каталога коришћен је материјал који је уступљен од више институција и појединаца. За реализацију изложбе веома је значајна и сарадња коју је организатор изложбе остварио са Центром за културу «Вук Караџић» из Лознице и Музејом Јадра.

Изложбу чини 38 паноа, на којима је приказан животни пут Милана Минића, његова архитектонска остварења и сликарски радови. Изложбу прати каталог обима 65 страна.  

Изложба ће бити отворена у 13 часова. На отварању присутнима ће се обратити г-ђа Снежана Нешковић Симић директорка Центра за културу "Вук Караџић" из Лознице, представник градске управе, г-дин Богдан Влаховић, генерални секретар Савеза инжењера и техничара Србије и г-ђа Оливера Ћосовић сарадник на изради изложбе.

Посетиоци ће изложбу моћи да погледају до 10. маја 2023. године.

 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs