Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Одржан Агробизнис форум Србије 2023

У сусрет обележавању ЈУБИЛЕЈА 155 ГОДИНА СПИТС – Савеза пољопривредних инжењера и техничара Србије (СПИТС) - који је правни следбеник Друштва за пољску привреду (основано 1868. а регистровано 1869. године у Књажевству Сербиa), у сарадњи са Друштвом аграрних економиста Србије (ДАЕС), Задружним савезом Србије (ЗСС) и Друштвом српских домаћина (ДСД) организован је у хотелу Вила Ковиље у Бањи Ковиљачи, у период од 30. марта до 2. априла АГРОБИЗНИС ФОРУМ СРБИЈЕ 2023. на темуꓽ РАЗВОЈ АГРОБИЗНИСА СРБИЈЕ У СЛЕДЕЋОЈ ДЕЦЕНИЈИ.

Циљеви скупа су били: 

 • Упознавање са најновијим достигнућа у предфармерском, фармерском и постфармерском сектору агробизниса, у циљу стабилног снабдевање здравствено-безбедном храном домаћег тржишта и извоза.
 • Интерактивна дискусија између привредника и предузетника у агропривреди и власника породичних газдинстава са уводничарима и гостима о актуелним питањима агробизниса Србије.
 • Да обезбеди препоруке за креаторе аграрне политике и пројекте у науци о храни „од њиве до трпезе“!

Скуп је почео 30. марта у поподневним часовима смештајом у хотелу, обиласком бањског парка и лечилишта, регистрацијом учеснника и коктелом добродошлице са вечером.

На Свечаном отварању скупа, у одсуству позване министарке или других представника МПШВ, учеснике су поздравилиꓽ

Уводничари и теме током дводневног саветовања суꓽ

 1. Проф. др Зоран Кесеровић, доц. др Бисерка Милићꓽ Будућност воћарства Србије – савремене технологије прилагођене климатским променама, избор воћних врста, сорти и подлога за одговарајуће агроеколошке услове.
 2. Проф. др Витомир Видовић: Модели организације сточарске производње у индустријском развоју пољопривреде Србије.
 3. Зоран Стојановић: Пољопривредни дронови – нове технике за одрживу пољопривреду.
 4. Проф. др Татјана Бранков: Прехрамбена самодовољност земаља Балкана.
 5. Проф. др Лука Радоја: Рационализација потрошње енергије у агробизнису.
 6. Проф. др Миладин М. Шеварлићꓽ Аграрни буџет Србије – имеђу закона и реализације.
 7. Проф. др Божидар Митровићꓽ Историја агрикултуре и словенске културе – 1 део.
 8. Проф. др Миладин М. Шеварлић: Како смо Србију сачували од ГМО.
 9. Проф. др Божидар Митровић: Историја агрикултуре и словенске културе – 2 део.
 10. Доц. др Марија Николићꓽ Модели пословног удруживања у Србији и свету.
 11. Никола Михаиловић: Задружни савез Србије - Стање и перспективе удруживања.
 12. Душко Бошковићꓽ Wabio технологија – модел супституције увоза гаса за Србију. (Због службеног одсуства г. Бошковића, презентацију је изложио проф. Шеварлић)
 13.  Дејан Чорогарꓽ Пример добре праксе у производњи прехрамбених производа на породичном газдинству.              
 14. Зоран Босиочић: Од припреме земљишта, садње винограда и изградње винарије до винске туристичке дестинације „Еден“.
 15. Др Милован Милошевић – власник „Куће здравља“ из села Дуб - Бајина Баштаꓽ Програми чишћења и јачања организма са биљним тинктурама и масажама.

После сваког уводног излагања учесници су предавачима постављали питања, а представници две општине позвали су поједине уводничаре да гостују у њиховим општинама са истим темама и демонстрацијом рада дронова у пољопривреди.

Гост на Свечаној вечери био је потпредседник Савеза удружења потомака ратника 1912-1920. Сретен Цветојевић - Цвеле, који је учеснике скупа упознао са историјским догађајима и победама Српске војске током Првог светског рата на десној обали Дрине и планинама у Подрињу, а учеснике је забављао оркестар Етно насеља „Сунчана река“.

У недељу, 2. априла 2023. године, организована је посета културно-историјским знаменитостима у околини Бање Ковиљачеꓽ Спомен кућа Вука Караџића у Тршићу, Спомен костурници на Гучеву погинулим српским Див Јунацима у Првом светском рату и Етно селу „Сунчана плажа“ на Дрини.

Поред извештаја локалних ТВ станица, 3. априла 2023. у ТВ Дневнику 1 на РТС 1 емитован је 3-минутни извештај о АГРОБИЗНИС ФОРУМУ 2023, а 10-минутна репортажа ће се емитовати у ТВ емисији ЗНАЊЕ ИМАЊЕ на РТС 1 – у недељу, 8. априла 2023,  у времену од 11 до 12 часова.

Током скупа представници Дневника из Новог Сада - редакције ДОБРО ЈУТРО су излагали своје публикације.

Спонзор скупаꓽ ДП КЛАС д.о.о. – Богатић.

Свим уводничарима и најстаријем учеснику АГРОБИЗНИС ФОРУМА 2023 додељене су ЗАХВАЛНИЦЕ СПИТС-а, а спонзору и домаћину ЗАХВАЛНИЦЕ Друштва српских домаћина.

Организациони одборꓽ председнк мр Младен Игњатовић а потпредседник проф. др Лука Радоја.

Модератор АГРОБИЗНИС ФОРУМА 2023ꓽ проф. др Миладин М. Шеварлић, председник СПИТС и председник Управног одбора Друштва српских домаћина.

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs