Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Отварање Изложбе "Милан Минић, архитекта и сликар траг у времену"

У Пријепољу ће 14. децембра 2022. године бити отворена изложба "Милан Минић, архитекта и сликар траг у времену, аутора др Игора Марића.

Организатори изложбе су Савез инжењера и техничара Србије и Удружење инжењера Полимља у сарадњи са Институтом за архитектуру и урбанизам и Музејом у Пријепољу.

Изложба се реализује као део пројекта, који је подразумевао одржавање научне конференције и изложбе посвећене лику и делу српског архитекте и сликара Милана Минића.

Милан Минић је рођен у Пријепољу 1889. године у једној од најстаријих и најпознатијих трговачких породица у том крају. Школовање је започео у Пријепољу, да би га наставио у Пљевљима и Солуну, где завршава гимназију.

У Београду се уписује на студије на Архитектонском одсеку Техничког факултета, које успешно завршава. Већ током студија почиње да стиче и практична знања радећи у Архитектонском бироу Леона Талвија. Жеља за даљим усавршавањем га одводи у Париз, где студира на Академији лепих уметности.

Запошљава се у Министарству грађевина а након тога у грађевинским предузећима "Обнова" и "Рекорд" да би на крају отворио свој пројектантски биро. Значајна градитељска дела Минић је остварио у Београду, Шапцу, Лозници, од којих се посебно истиче репрезентативни хотел „Мажестик“ подигнут у Београду, непосредно уочи Другог светског рата.

Поред рада на пројектовању бројних објеката Милан Минић је оставио и значајна сликарска дела и био изузетно ангажован у оснивању и раду струковних удружења.

Изложбу чини 38 паноа, на којима је приказан животни пут Милана Минића, његова архитектонска остварења и сликарски радови. Изложбу прати каталог обима 65 страна. 

 

На отварању изложбе присутнима ће се обратити:

Изложба ће у Музеју у Пријепољу бити отворена 14.12.2022 у 13 часова и за посетиоце ће бити  отворена до краја јануара 2023. године.

 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs