Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Манифестација "Теслин дан у Лесковцу"

Традиционална манифестација "Теслин дан у Лесковцу" ове године је под називом „Теслино дело је прошлост, садашњост и будућност” почиње у 18:30 часова 11. јула 2022. године (понедељак) у Центру за стручно усавршавање у образовању  у Лесковцу, где се уједно одржава (прославља) Дан науке у Србији.

У оквиру Теслиног дана у Лесковцу између осталог биће приказани и експонати међу којима су: Теслино обртно магнетно поље (Теслино јаје), Теслин калем, Теслин трафо варничар, макета Теслиног торња висине 1 м 20 цм, лебдећа кугла, роботић, холограмске слике и мајице... А за млађи узраст прилагођена је  играоница кроз игру мемеорије са сликовницама, склапање пузли да се лагано упознају са Теслиним делом под називом „Научи ко је Тесла“.

У оквиру манифестације биће приказане: 3 Д анимације, документарни филм и остали промо материјал које је израдило Удружење "Теслин торањ у Србији". Овом приликом биће предате награде  ученицима који су награђени на ликовном и литерарном конкурсу 2022. на тему Никола Тесла који су  расписала: Удружење "Теслин торањ у Србији" и Удружење инжењера и техничара Лесковца. Такође ће се уручити награде заслужним појединцима који су се истакли својим радом и резултатима.

У оквиру манифестације за чланове удружења  и госте биће организована и посета Теслином парку који се налази у дворишту  - Хидролектрана Вучје у Вучју.

Да подсетимо да је Теслин парк – Хидроелектрана Вучје јединствен у свету по томе што се макета Теслиног торња и биста Николе Тесле налазе једно поред  другог. Свечано је отворен 10. јула 2021.

Покровитељ манифестације "Теслин дан у Лесковцу" је град Лесковац. Организатори  су: Удружење "Теслин торањ у Србији" и Удружење инжењера и техничара Лесковца уз значајну помоћ Савеза инжењера и техничара Србије и СМЕИТС-а. Домаћин је Центар за стручно усавршавање у образовању Лесковац. Медијски спонзор је Дневник југа.

Манифестација се реализује у сарадњи са: Савезом инжењера и техничара Србије, Савезом машинских и електро инжењера и техничара Србије, Саобраћајном медијацијом, Nikola Tesla World, Књижевним клубом Глубочица, Центром за промоцију науке и Научним клубом Лесковац.

Детаљне информације могу се добити у Удружењу инжењера и техничара Лесковца. дипл. инж. маш. Слободан Ђорђевић, моб. 060 343 10 61 и Удружењу "Теслин торањ у Србији" Душан Синадиновић моб. 061 148 67 38
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs