Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Летња школа урбанизма саопштење

 Међународна научно-стручна конференција – 17. летња школа урбанизма и управљања геопросторним подацима

Врњачка Бања, Хотел „Соларис“, 10-12. јун 2021. године

Форум Међународне научно-стручне конференције – 17. летње школе урбанизма и управљања геопросторним подацима доноси следеће

С А О П Ш Т Е Њ Е

1. И поред и даље активних током Ковид-19 пандемије у свету и Републици Србији, овогодишњи скуп је био веома успешан – скупу је присуствовало око 170 полазника из Србије, Републике Српске и окружења. Из овог разлога изостали су бројни редовни посетиоци и драги гости из иностранства.

2. У уводном делу подвучен је значај добре сарадње Удружења урбаниста Србије и Републичког геодетског завода са Инжењерском комором Србије и Савеза инжењера и техничара Србије. Дата сарадња се остварује кроз стручно деловање са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које активно ради на новим подзаконским актима у области урбанизма, државног премера и катастра и других инжењерских области.

3.Тематске области које припадају урбанизму биле су покривене са 29 радова, од којих су три била уводна. Прва два уводна предавања била су везана за урбано опадање као тренутно значајну појаву у урбаном развоју Србије и Европе. Треће уводно предавање било је од гостујућег предавача-професора урбанизма са универзитета из Москве. По традицији, значајан број радова покрио је теме из израде планских и пројектних докумената, пратећих процедура, фаза израде, као и спровођења датих докумената у градском простору, укључујући све добре и лоше стране овог процеса. Поред тога, биле су битне теме о историјском развоју српског урбанизма и његовом одразу по српске градове данас, идентитету градова у Србији и Републици Српској и њихових отворених јавних простора и кључних грађевина. На конференцији су изложене и нове теме, попут укључења дигитализације и дигиталних алата у процес урбанистичког планирања, утицаја Ковид-19 пандемије на урбанистичко планирање или провере савремених урбанистичких концепата за будуће планирање српских градова.

4. У области Геопросторних података у друштву – Е-простор – изложено је 8 радова испред Републичког геодетског завода.

5. Препознат је велики значај и пружа се пуна подршка активностима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Републичког геодетског завода на развоју Е –простора.

6. Удружење урбниста Србије поздравља изузетне резултате Републичког геодетског завода на дигитализацији пословних процеса и управљања геопросторним подацима и охрабрује Републички геодетски завод да настави започете реформе.

7. Изложени реферати Републичког геодетског завода показују да геопросторни подаци и њихова интеграција, коју ефикасно спроводи Републички геодетски завод, има изузетан социјални и економски значај за одрживи развој друштва.

8. Резултати Републичког геодетског завода потврђују да је Републички геодетски завод водећа институција у процесу дигитализацији државне управе.

9. Републички геодетски завод наставља започете реформе и биће у стању да у наредном периоду понуди нове производе и услуге на ефикасан начин за грађане, привреду и државу у целини.

10. Овогодишња 17. летња школа уз непосредну подршку Инжењерске коморе Србије показује да не само што је опстала као значајно окупљање српске урбанистичке и геодетске струке него да се стално развија у складу са новим токовима деловања српског урбанизма. Школа ће и даље наставити да промовише сарадњу унутар струке, између државног и приватног сектора у оквиру струке, између струке и надлежних државних тела и министарстава, као и између струке, науке и истраживања.

Врњачка Бања, 12. јун 2021. године

ЗБОРНИК РАДОВА
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs