Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Гостовање изложбе о др Ђорђу Радићу у Лозници

У организацији Савеза инжењера и техничара Србије и Савеза друштава инжењера и техничара града Лознице, Крупња, Малог Зворника и Љубовије, у Лозници ће у Музеју Јадра бити постављена изложба, "Др Ђорђе Радић 1839-1922 - пољопривредни просветитељ и научник, Пером и делом међу свима највећи".

Др Ђорђе Радић рођен је 1839. године у Зрењанину. Школовао се у Зрењанину, Сремским Карловцима, Винковцима, затим у Чешкој, где завршава студије, а потом у Бечу, где је докторирао. Свој радни век, на овим просторима, започиње 1861. године. Један део свог живота и радног века провео је у Новом Саду, пре него што је на позив кнеза Михаила Обреновића дошао у Београд, 1869. године. Након тога је радио као професор у Земљоделско шумарској школи у Пожаревцу. Био је оснивач прве пољопривредне школе у Црној Гори у Даниловграду, а радни век је завршио као директор Ратарске школе у Краљеву. Био је  уредник часописа „Сељак“, „Тежак“, „Домаћин“, „Цветар“, као и аутор више десетина наслова из области пољопривреде, организатор првих пољопривредних изложби и сајмова код нас, члан Српске краљевске академије и добитних бројних признања.

Аутори изложбе су Драган Драшковић и Оливера Ћосовић.

Изложбу је реализовао Савез инжењера и техничара Србије у сарадњи са Акедемијским одбором за село САНУ, Удружењем инжењера и техничара "Добривоје Божић" из Краљева, Савезом друштава инжењера и техничара града Пожаревца, Друштвом инжењера Зрењанина и Инжењерском академијом Србије.

Изложба ће бити отворена 04.03.2020. године у 13 часова.

Програм отварања

  • Обраћање г-ђе Снежане Нешковић Симић директорке Центра за културу "Вук Караџић" Лозница
  • Обраћање помоћника градоначелника Лознице г-дина Љубинка Ђокића
  • Обраћање једне од аутора изложбе Оливере Ћосовић
  • Обраћање др Игора Марића председника СИТС

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 16.03.2021. године.

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs