Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Обележено 40 година рада и постојања СДИТ Пожаревац 

Свечана академија Савеза друштава инжењера и техничара града Пожаревца поводом 40 година постојања СДИТ Пожаревац, одржана је 28. новембра 2019. године у свечаним салонима Градске управе.

Поводом обележавања 40 година постојања и деловања СДИТ-а у градском здању у Пожаревцу приређен је пријем. На почетку свечаности изведен је пригодан музички програм ученика Музичке школе "Стеван Мокрањац" из Пожаревца.

Потом је председник СДИТ-а, Милутин Станковић говорио о циљевима деловања организације и између осталог је истакао: ''Савез је у протеклом периоду био усмерен ка решавању проблематике уштеде свих видова енергије, израде просторних планова, планирања комуналне инфраструктуре, могућности развоја пољопривредне производње, деловања у области екологије, заштите животне средине, корозије, заштите материјала, одржавања средстава рада, образовања, објављивања стручних публикација и књига и стручног усавршавања. Као резултат тог деловања сматрао се иницијатором изградње ветропарка од 66 мегавата и најавом изградње соларне електране од 96 мегавата на нашем простору. Наш рад у претходном периоду сигурно је допринео и оснивању Регионалног центра Инжењерске коморе Србије, који ће у многоме побољшати рад инжењера и ојачати везу са самом Комором. Пред вама је данас монографија урађена овим поводом, у којој смо покушали да забележимо значајне активности из овог периода и да их на тај начин отргнемо од заборава.

Приоритети Савеза су и остају: да активно учествује у разрешењу значајних техничких питања, и да тиме да свој пуни допринос побољшању квалитета живљења на подручју Града Пожаревца. Један од приоритета сигурно мора да буде и веће ангажовање младих кадрова. Додела признања данас нашим струковним школама, само је деo захвалности на досадашњој сарадњи и подстицај да се иста побољша'', рекао је Милутин Станковић, председник СДИТ Пожаревац.

Пријему је присуствовао и др Игор Марић, председник Савеза инжењера и техничара Србије, који је прошле године обележио 150 година од оснивања. Др Игор Марић је између осталог рекао да је СДИТ Пожаревац једна од млађих, али активнијих организација у Србији чији чланови активно и визионарски учествују у решавању проблема заједнице.

Честитајући годишњицу СДИТ-у, председник Скупштине града Пожаревца, Бојан Илић је између осталог истакао је да све што су инжењери радили и стварали током протеклих 40 година је допринело развоју ове средине. У протеклих 40 година стварали сте и подизали град Пожаревац. Ваш рад последњих година је изузетан када су у питању циљеви одрживог развоја кроз одржавање сајмова енергетске ефикасности и скретање пажње на значај обновљивих извора енергије, рекао је Илић.

Уследила је додела признања истакнутим институцијама и појединцима. Добитници повеља СДИТ-а, поводом 40 година постојања и рада СДИТ-а, за помоћ у раду, развоју и афирмацији СДИТ-а су институције и појединци.

 Извештај

Галерија слика  

 Монографија  

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs