Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Програм у организацији Друштва архитеката Новог Сада

У организацији Друштва архитеката Новог Сада у четвртак 26. децембра 2019. године са почетком у 20 часова  биће  отворена изложба "Фокус на модернизам - СПЕНС"

Изложба "Фокус на модернизам – СПЕНС" представља наставак пројекта Југословенски модернизам у Војводини. У овој едицији фокус је на објекту спортско-пословног центра „Војводина“, познатијег као СПЕНС. Идеје о рушењу, а затим и реконструкцији овог објекта подстакло је истраживачки рад који је подразумевао сакупљање архивског материјала, анализу самог објекта и промишљање о његовој будућности. Ова изложба приказује селекетовани узорак укупног материјала прикупљеног и израђеног у току овог процеса.

Аутори концепта и кустоси изложбе: Драгана Константиновић, Маја Момиров, Слободан Јовић, Александар Беде

Након отварања изложбе предвиђен је разговор о књизи "Пејзажи потрошачке културе у социјалистичкој Југославији".

Књига "Пејзажи потрошачке културе у социјалистичкој Југославији" фокусира се на спортско-трговачки центар Котекс Грипе у Сплиту, но и на остале сродне архитектонске комплексе изграђене у Сарајеву (Скендерија), Новом Саду (Спенс) и Приштини (Боро и Рамиз) од краја ’60-их до раних ’80-их година. Попут претходног издања, и ово је такођер резултат проширења почетног активистичког интереса, односно афирмирања чињенице да знанствена валоризација чини почетак смисленог јавног и стручног дијалога око очувања рецентне архитектонске баштине. Иза овог издања стоји пројект Мотел Трогир који је произашао из грађанске кампање за заштиту Витићевих јадранских мотела покренуте 2013. Структура књиге се састоји од увода у којем се објашњавају основна полазишта пројекта Мотел Трогир и досадашњег рада аутора, доноси се писмо Конзерваторском одјелу Министарства културе у Сплиту с приједлогом заштите комплекса Котекс Грипе из 2016. те још три засебне цјелине или поглавља. Публикација је уједно и први уопће значајнији, нипошто цјеловити, поглед на архитектонско стваралаштво Живорада Јанковића који иде у ред изузетних, али у још увијек мање истицаних, а тиме и истражених југославенских архитеката.

Суиздавачи: Слободне везе, удруга за сувремене умјетничке праксе, Загреб и ОНОМАТОПЕЕ, Еиндховен.

Публикацију ће представити уредници: Наташа Бодрожић и Саша Шимпрага.
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs