Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Изложба "Три века пиварства у Београду" аутора Ненада Лукића

У сарадњи са Музејом науке и технике - Београд позивамо Вас да погледате Изложбу "Три века пиварства у Београду"

Аутор изложбе је г-дин Ненад Лукић, кустос у Музеју науке и технике. Свечано отварање изложбе заказано је за 13. новембар 2019. године у 19 часова. Изложба ће бити отворена за посетиоце до фебруара 2020. године.

Ове године навршавају се три пуна века од отварања првих пивница и ручних пивара у Београду.

Београдска индустрија пива-БИП, прославила је 180 година постојања, и још увек je заштитно име пиварства у Београду.

Погон БИП-а на Мостару је данас најстарији и једини преостали индустријски комплекс у Београду u коме се још увек одвија производња.

Каталогом изложбе и кроз изложбене паное, аутентичним експонатима, као и додатним материјалом приказан је развој пиварства у Београду, од почетка 18. века,  када се у њему отварају прве ручне пиваре, па све до данашњих мини пивара. Посетиоци изложбе ће сазнати које су то биле познате  београдске пивнице у којима се превасходно конзумирало пиво. Исто тако, сазнаће које су то значајне личности важне за развој, не само пиварске индустрије, већ и српског друштва у целини, као што су фамилије Вајферт и Бајлони.

Посетиоци ће између осталог моћи да виде ручни апарат за печатирање чепова бурића Вајфертове пиваре, како изгледа златна медаља коју је освојила Парна пивара Игњат Бајлони и синови на Светској изложби у Паризу 1900. године, стару ватрогасну пумпу која је коришћена у Вајфертовој пивари за превенцију од пожара, колекцију БИП-ових етикета и кригли, БИП-ов маркетиншки материјал, технолошку шему производње пива. Kорпоративни документарни филм о БИП-у из 1970, телевизијски прилог о првом пуњењу пива у лименке у СФРЈ из 1972, пиварски ситни мобилијар неколико савремених мини пивара и др.

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs