Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Округли сто "Градски зелени простори - да ли се нас то тиче?"

У уторак, 25. јуна 2019. године у 17 часова биће одржан Округли сто на тему тренда деградације градских зелених простора и учешћа грађана и стручне јавности у доношењу одлука о градским зеленим просторима. 

Округли сто се одржава у оквиру VIII  Салона пејзажне архитектуре, у Галерији науке и технике САНУ у Београду.

Сеча дрвећа у Београду (на Калемегдану, Ушћу, Кошутњаку), у Алексинцу, Инђији и у многим другим местима у Србији заокупља пажњу јавности. Сведоци смо тренда девастације градских зелених простора, нетранспарентног планирања и изградње, уз грубо искључивање грађана и стручне јавности из ових процеса. Како су градски зелени простори драгоцени елементи градског ткива, који имају бројне важне функције у урбаном екосистему (попут регулације климе, водног режима, позитивног утицаја на јавно здравље, смањења буке, очувања биодиверзитета итд.), овај тренд нам намеће потребу преиспитивања наше улоге као грађана, али и стручњака, у планирању и развоју градских простора.

У дискусији учествују стручњаци из различитих области, који се баве јавним простором, грађанским учешћем и урбаним екосистемом. Кроз округли сто ће се разматрати следећа питања:

Какав је значај зелених простора у граду, за појединце и друштво у целини? Да ли су градски зелени простори јавно добро?

Који су то механизми које грађани (могу да) користе, како би се укључили у процесе доношења одлука у вези са јавним зеленим просторима у граду? 

Како унапредити учешће грађана и обезбедити ефективнију заштиту градских зелених простора?

У дискусији учествују:

Марија Остојић, пејзажни архитекта, Башта биро

Мирко Поповић, представник Регулаторног института за обновљиве изворе енергије и заштиту животне средине (РЕРИ)

Миља Вуковић, историчарка уметности и  ауторка пројекта Дивљи Београд

Оливер Илић, представник групе грађана Савски насип 

Представници удружења Инђијатива

Модерација: Мирјана Јовановић, Београдска отворена школа

За више информација можете контактирати Славицу Чепић на емаил адресу: slavicacepic@gmail.com    или на телефон 064 241 53 51

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs