Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Гостовање изложбе посвећене јубилеју СИТС у Суботици 

У Суботици ће, у организацији СИТС и његове колективне чланице, Друштва инжењера и техничара  Суботице  од 18. јуна гостовати Изложба "150 година Савеза инжењера и техничара Србије - од Техничарске дружине до савременог удружења".

Изложба ће бити постављена у Градској кући у Суботици, а свечано отварање изложбе је заказано за 18. јун 2019. године у 17 часова. 

На отварању присутнима ће се обратити председник Друштва инжењера и техничара Суботице г-дин Имре Керекеш, представник Града Суботице и председник СИТС др Игор Марић.

Овом приликом ће бити приказан филм посвећем јубилеју СИТС и одржано и пригодно предавање на тему "Архитктура у функцији уметности на примеру три војвођанска музеја". Предавање ће одржати проф. др Дијана Милашиновић Марић.

На простору Војводине међу бројним галеријама постоји тек неколико које су наменски пројектовани објекти за излагање уметничких дела. То су: галерија Павле Бељански у Новом Саду, галерија Јован Поповић у Опову и Музеј-галерија Мацура у Новим Бановцима. Та три објекта настала су у три различита периода и сваки садржи особености духа тадашњег времена. Први представља функционалну минијатуру апстрактне ликовности, други је грађен у духу скулпторалне бруталистичке форме док је трећи пример естетичног концепта и сведеног минимализма. Заједничко за све три архитектонске минијатуре је да су резултат пажљиве анализе специфичних галеријских функција где уз пројектанта учествују и техничари и инжењери при решавању посебних  питања као што су осветљење, климатизације, одржавање оптималне влажности, температуре и др.         

У знак обележавања великог јубилеја часописа "Техника", издања СИТС, који следеће година прославља 75 година излажења, генерални секретар СИТС проф. др Часлав Лачњевац ће овом приликом, примерке часописа "Техника", али и других издања СИТС, уручити представницима Градске библиотеке града Суботице, Техничке школе "Иван Сарић" Суботица, Политехничке школе Суботица, Хемијско-технолошке школе Суботица и Гимназије "Светозар Марковић" из Суботице.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 25. јуна 2019. године  

  

 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs