Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Промоција књиге "Градитељство у служби државе-делатност и остварења Архитектонског одељења Министарства грађевина у српској архитектури 1918-1941"

У сарадњи са Музејом науке и технике задовољство нам је да вас позовемо да присуствујете промоцији књиге "Градитељство у служби државе - делатност и остварења Архитектонског одељења Министарства грађевина у српској архитектури 1918-1941" ауторке музејског саветника др Снежане Тошеве.

Тема ове књиге је представљање делатности, места и улоге Архитектонског одељења Министарства грађевина у периоду између два светска рата. Као  врховна државна институција у области изградње државних здања, преко планова и пројеката који су се у њему израђивали, Архитектонско одељење Министарства грађевина је обликовало и усмеравало урбанистичко-архитектонски развој и изглед многих градова у Србији. Захваљујући томе оно је пресудно утицало и на укупан развој тадашње архитектуре.

Владајући стилски токови, који су обележили развој српске архитектуре новијег доба, у великој мери су обликовани у Архитектонском одељењу Министарства грађевина. На тај начин је држава управо преко тог одељења утицала на изградњу најрепрезентативнијих грађевина у Краљевини Југославији, које су после изградње постале носиоци главних архитектонских токова и узори многим градитељима.

Књига је наставак научноистраживачког пројекта Путевима инжењерства у Србији (и у Срба) – ПИНУС, који је 1994. године, захваљујући професору Владимиру Шолаји, покренут у оквиру Музеја науке и технике. Учесници овог дугогодишњег пројекта, који је подржало Министарство за науку и технологију Србије, били су Музеј науке и технике у Београду, Заједница техничких факултета Универзитета у Београду и Институт „Лола“. Као резултат вишегодишњих истраживања у оквиру пројекта објављено је више публикација и  студија у којима је расветљена делатност Министарства грађевина у XIX веку.

Промоцијом књиге Музеј обележава 30 година од оснивања, а ово издање је најбољи доказ континуитета проучавања историје српског инжењерства у Музеју науке и технике.

Промоција књиге је заказана за 11. април у 18 сати, у Галерији „Александар Деспић“, у Скендер-беговој 51.

На промоцији ће говорити проф. др Мирјана Ротер Благојевић, др Гордана Митровић и ауторка др Снежана Тошева.

Позивница               

   
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs