Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Изложба "150 година Савеза инжењера и техничара Србије, од Техничарске дружине до савременог удружења"

У оквиру обележавања великог јубилеја, 150 година Савеза инжењера и техничара Србије, у новембру месецу ће, у сарадњи са Музејом науке и технике, бити одржана изложба „150 година Савеза инжењера и техничара Србије, од Техничарске дружине до савременог удружења“.

Србија је имала и има значајан кадровски потенцијал за развој инжењерства, а самим тим и техничких наука, привреде и пољопривреде. Инжењерство је, у свим својим фазама: истраживачкој, пројектној, извођачкој и употребној, у великом мери потиснуто у ширим друштвеним дешавањима. Рад независних струковних удружења, која су и данас способна да се самостално издржавају и делују у друштвеној свакодневници, је такође недовољно видљиво.

Организацијом ове изложбе СИТС настоји да на прави начин ширу публику са историјатом Савеза, као и са стручним и интелектуалним вредностима наше средине у области инжењерства.

У оквиру изложбе биће приказан целокупан развојни пут СИТС, као професионалне асоцијације, од 1868. године и формирања Техничарске дружине, преко Удружења српских инжењера (1890), Удружења српских инжењера и ахритеката (1895), Удружења југословенских инжењера и архитеката (1919), до савременог удружења.

Уз велики број документа и фотографија, чији су извор архива СИТС, Архив Србије, Српска академија наука и уметности, Музеј Југославије, Железнички музеј, Музеј града Београда, Грађевински и Саобраћајни факултет Универзитета у Београду, као и фирме и приватни колекционари, а које говоре о најзначајнијим активностима удружења и личностима које су обележиле његов рад у протеклих 150 година, уложен је напор да се представе и најзначајнији инжењерских подухвати реализовани код нас у последњих 70 година.

За уступљене експонате захвалност дугујемо Yugoimport SDPR, Железничком музеју, Лола институту, Машинском факултету Универзитета у Београду, Електронском факултету Универзитета у Нишу, Музеју науке и технике – Београд.

Свечано отварање изложбе ће се одржати 27. новембра 2018. године, са почетком у 18 часова. У оквиру истог биће одржана и два предавања:

Аутори изложбе и каталога су Часлав Лачњевац, Игор Марић и Ненад Лукић. Сарадници на припреми изложбе су Оливера Ћосовић и Ања Радаковић. За дизајн изложбе и каталога биле су задужене Деана Петровић и Јелена Кесић.

Изложба ће, у Музеју науке и технике, бити отворена за посетиоце од 27. новембра 2018. године до 5. јануара 2019. године.

 

 

  
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs