Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Одржана 13. Међународна конференција о површинској експлоатацији ОМЦ 2018

13. Међународна конференција о површинској експлоатацији ОМЦ 2018 одржана је у периоду од 17.10. до 20.10.2018. године у Хотелу "Палисад" на Златибору. Раду конференције присуствовало је преко 140 домаћих и иностраних стручњака из рударства и геологије, као и представници Министарства рударства и енергетике Републике Србије.

Поред стручњака из Србије, присуствовали су и стручњаци из 8 европских земаља (Република Српска, Црна Гора, Македонија, Немачка, Аустрија, Грчка, Велика Британија и Чешка).

Свечаном отварању конференције председавали су су проф. др Владимир Павловић (председник Југословенског комитета за површинску експлоатацију), доц. др Томислав Шубарановић (председник Савеза инжењера рударства и геологије Србије) и проф. др Carsten Drebenstedt (председник Савеза рударских инжењера Немачке).  

Конференцију је отворио помоћник министра за рударство и енергетику Републике Србије г-дин Иван Јанковић.

У своје име, име министра и испред ресорног министарства, поздравио је све присутне и пожелео им успешан рад на конференцији.

Захвалио се Савезу инжењера рударства и геологије Србије и Југословенском комитету за површинску експлоатацију што улажу огромне напоре и успевају да већ 26 година организују ову међународну конференцијју, која окупља велики број домаћих и иностраних стручњака из области рударства и геологије.

У свечаном делу отварања Конференције, доц. Томислав Шубарановић председник СИРГС је поздравио присутне и рекао да је 2018 година јубиларна, односно, 150-та година постојања Савеза инжењера и техничара Србије.

Поменуо је и да је Савез инжењера рударства и геологије чланица Савеза инжењера и техничара Србије који је најстарија инжењерска, струковна организација у Републици Србији.

Том приликом, поводом 1,5 века постојања Савеза инжењера и техничара Србије, за изузетне резултате и заслуге у остваривању циљева и задатака СИТС, као и СИРГС поделио је четири захвалнице.

Захвалницу испред Геолошког завода Србије примио је директор проф. Драгоман Рабреновић, а испред Југословенског комитета за површинску експлоатацију, председник проф. Владимир Павловић, који је добио захвалницу и као појединац. Другу захвалницу као појединац, примио је проф. Драган Игњатовић.

У току два радна дана одржано је око четрдесет усмених презентација научних и стручних радова, као и округли сто са темом Стратешки правци управљања ресурсима и развоја експлоатације са посебним нагласком на дигитално рударство.

Са ове Конференције штампан је Зборник апстраката, као и објављен Зборник радова на ЦД-у, у којима је објављено 40 научних и стручних радова из области рударства, геологије, заштите животне средине и менаџмента. 

Текст Извештаја можете преузети овде

Галерија слика     

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs