Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Извештај са седнице Радне групе Националног конвента о ЕУ, која прати Преговарачка поглавља 2 и 19

У петак, 11. 12. 2015, одржана је седница Радне групе Националног конвента о Европској унији (НКЕУ), која прати преговарачка поглавља 2 - Слобода кретања радника и 19 - Социјална политика и запошљавање. Седница је одржана у Београду, у Малој пленарној сали зграде Народне скупштине Републике Србије у организацији Фондације Центра за демократију као координатора Радне групе НКЕУ, a у сарадњи са Преговарачким тимом Владе Републике Србије и Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. 

Тема скупа је била представљање циљева и мера „Програма реформи политике запошљавања у социјалне политике“ (Employment and Social Reform Programme – ESRP) и организована је у три дела: Уводна реч, Панел 1: Стручно осврт на Програм реформи политике запошљавања и социјалне политике, и Панел 2: Улога различитих актера у примени и праћењу ЕСРП.

Први део је представљао уводну реч и учесници су били Фрејк Јанмат (Freek Janmaat), шеф Сектора за европске интеграције при Делегацији ЕУ у Србији, Ксенија Миленковић, вд директора Канцеларије за европске интеграције, Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање. Модератор је била Бојана Ружић, координатор РГ 17 Националног конвента о ЕУ.

Учесници Панела 1, односно другог дела седнице, били су Гордана Матковић, професор на Факултету за економију, финансије и администрацију у Београду, Михаил Арандаренко, професор на Економском факултету у Београду, Александар Бауцал, професор на Филозофском факултету у Београду и Снежана Симић, професор на Медицинском факултету у Београду. Улогу модератора вршила је Љубица Гојгић.

Учесници треће дебате, тј. Панела 2, су били Жарко Шундерић, менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Зоран Стоиљковић, члан Преговарачког тима Владе Републике Србије и професор Факултета политичких наука, Душко Вуковић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије, Дејана Кузмић, директор Одељења за међународну сарадњу Уније послодаваца Србије и Бојана Јевтовић, координатор СЕКО за развој људских ресурса и друштвени развој, Београдска отворена школа,  док је Љубица Гојгић поново преузела функцију модератора.

Седници су присуствовали и представници државних институција, организација цивилног друштва, привредног сектора и академске заједнице. СИТС су представљали Михаило Милинковић, сарадник Развојног центра СИТС, и Зоран Пендић, руководилац РЦ СИТС.

Детаљан извештај    

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs