Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Одржан Научни скуп: "Шест деценија Школе националне одбране: корени, раскршћа и перспективе" СОРЛОГ  2015

Поводом шест деценија рада Школе националне одбране одржан је 10. новембра 2015. године у Београду, у Дому гарде, Научни скуп "Шест деценија Школе националне одбране: корени, раскршћа и перспективе", који је покрио следеће тематске области:

  • Стратегија и Војна стратегија у едукацији официра и руководилаца у систему безбедности и одбране;
  • Оператика у систему војног образовања;
  • Руковођење и командовање и менаџмент наука у едукацији официра и руководилаца у систему безбедности и одбране;
  • Школа националне одбране у систему војног образовања – историјска ретроспектива, изазови и нови хоризонти;
  • Логистика одбране у едукацији официра и руководилаца у систему безбедности и одбране.

Школа националне одбране  данас представља препознатљиву војно-образовну институцију на којој војни и цивилни руководиоци из земље и иностранства стичу савремена знања неопходна за развој лидерских способности, стратегијско размишљање и успешно командовање и руковођење у широком спектру националних и међународних безбедносних изазова.
Уводну реч на отварању Скупа дао је пуковник ванредни професор др Мирослав Талијан, начелник Школе националне одбране, а Научни скуп је отворио ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна. Уводни реферат је одржао начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић. 
У пленарном делу Скупа изложени су следећи радови:

Издат је Зборник радова Научног скупа, који садржи 53 рада.

Сарадници Развојног центра Савеза инжењера и техничара Србије изложили су, у оквиру тематске области "Логистика одбране у едукацији официра и руководилаца у систему безбедности и одбране", рад "Вода као стратешки ресурс Србије – Како осигурати безбедност и квалитет воде за пиће" (аутори: Зоран Пендић, Савез инжењера и техничара Србије, Београд, Бојана Јаковљевић, Телеком Србија, Београд, Михаило Милинковић, студент Факултета политичких наука, Београд), у којем је посебна пажња посвећена заштити водоводних система од терористичких акција и вандализма. Пошто је један од основних циљева тероризма да створи несигурност код становништва, терористичке акције уперене на водоводне системе могле би томе значајно да допринесу. Овакве акције се све чешће дешавају свуда у свету.

   
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs