Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Међународна конференција "Минералне воде Србије-180 година науке"

У просторијама Српске академија наука и уметности од 09. и 10. 11. 2015. године биће одржана Међународна конференција "Минералне воде Србије - 180 година науке".

Свечано отварање Конференције, уз пригодан драмски програм, одржано је у Конаку књегиње Љубицде 08.11.2015. године.

Одржавањем ове Конференције врши се обележавање веома значајног јубилеја 180 година од прве здравствене евалуације минералних вода Србије.

Из позивног писма потписаног од стране проф. др Томе Јовановића председника Конгресног одбора:

"У ситуацији смо и да се лично уверимо у благодети  и начин коришћења природних минералних вода, у земљама, које су у  то  време, а слободно   можемо  рећи, уз познавање онога што “његова  Србија поседује”,  Кнез  Милош је ангажовао  најбољег стручњака, барона  фон Хердера, да утврди  рудни  и минерални  потенцијал  Србије. Иако у зрелој животној доби, барон  фон Хердер је, као и сваки научник, прихватио  изазов. После обиласка  тада  и сада  постојећих изворишта мминералних вода, њиховог узорковња, урадио је хемијску анализу на основу које је, и не само на основу ње, по први пут на нашим просторима, написао препоруку њиховог коришћења.Почетком  новембра, пре 180 година, лично је предао резултате Кнезу Милошу, који је сходно  друштвеним могућностима узвратио највећим уздарјем.Изузетни датуми који нас подсећају на прошлост, су значајни за садашњост, а посебно будућност. Линија која пролази обележеном тачком у прошлости, пролазећи кроз тачку садашњости, сигурно-непогрешиво указује на будућност. Вођени овим, наше настојање је да обележавањем прошлости укажемо на садашњост и сви заједно окупљени мултидисциплинарним, уз присуство еминентних стручњака и научника из оног дела света који нам представља и углед и циљ и најбољи пример, продужимо  линију у једном  смеру и правцу будућности,  која ће не само сачувати богатство минералних вода, већ их и учинити саставним чиниоцем оних најпознатијих, где и припадају. То богатство смо“наследили” од наше будућности и њој треба да се посветимо. Заједнички то можемо, и ако мислимо да можемо, тада смо увек у праву.А заиста  и можемо. Прошлост  и будућност то  од  нас to зaхтевају.

Наћи место и улогу минералних вода у 21.веку, у функцији очувања  здравља, а и помоћи  болесноме да што раније испуниједину  жељу да буде  здрав је наше определење."

Теме Конференције су из области хидрогеологије, флашираних вода и њиховог здравственог бенефита и балнеологије.

Уводно предавање на Конференцији на тему "Слатка вода незаменљив стратешки ресурс" одржаће мр Зоран Пендић руководилац Развојног центра СИТС.

Програм Конференције 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs