Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

  Скуп о Преговарачком поглављу 28 – Заштита потрошача и заштита здравља

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије, у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Министарством здравља, организовала је 2. марта 2015. године скуп за организације цивилног друштва (ОЦД) "Увод у процес преговора о приступању Европској унији и улога цивилног друштва - преговарачко поглавље 28 (Заштита потрошача и заштита здравља)", који је одржан у Палати Србија, Београд. 

Уводна излагања су имали: Ивана Ћирковић, директорка Канцеларије, Весна Ковач, државна секретарка у Министарством трговине, туризма и телекомуникација и председница Пргеоварачке групе 28, и Предраг Саздановић, помоћник министра у Министарству здравља, у којем је задужен за европске интеграције.

Гост скупа и главни предавач на скупу био је господин Далибор Матић из Министарства спољних и еуропских послова Републике Хрватске, који је одржао предавање: "Преглед законодавства Европске уније у оквиру преговарачког поглавља 28 и највећи изазови у области Заштита потрошача и заштита здравља (искуства Хрватске)". Презентације за ово предавање, као и за предавање: "Преговарачко поглавље 28 заштита потрошача и здравља: јавно здравље", које је одржао Предраг Саздановић, помоћника министра у Министарству здравља, могу се наћи на линку:

http://civilnodrustvo.gov.rs/vesti/odrzan-skup-o-pregovarackom-poglavlju-28/#more-7581

У предавањима господина Далибора Матића је посебно истакнуто да ЕУ земља кандидат законе и пратећа подзаконска акта усклађена са законодавством ЕУ што пре почне да примењује у пракси. 

Радном састанку је присуствовао већи број представника ОЦД. У име Савеза инжењера и техничара Србије (СИТС) скупу су присуствовали Светлана Урошевић, саветница за хуманитарни рад у Развојном центру СИТС и председница Хуманитарне организације Чаролија, и руководилац Развојног центра СИТС.    

У веома плодној дискусији представници цивилног друштва указали су на проблеме у областима заштите потрошача и заштите здравља и дали предлоге и сугестије за побољшања заштите потрошача и заштите здравља.

Детаљан извештај можете преузети овде  

 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs