Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Гостовање изложбе о проф. др Вујици Јевђевићу у Музеју Јадра у Лозници

У оквиру вишегодишње успешне сарадње, коју Савез инжењера и техничара Србије има са Центром за културу "Вук Караџић" Лозница, у Лозници је, у Музеју Јадра, 15. јула 2022. године отворена изложба "Проф. др Вујица Јевђевић хидролог светског гласа".

Проф. др Вујица Јевђевић је једно од најзначајнијих имена српске хидрологије и научник светског гласа. Рођен у Прибоју, школовао се у Београду, а титулу доктора грађевинских наука добио је од  Српске академије наука 1955. године. Радио је на планирању хидроенергетских система и стратешким решењима свих већих хидроенергетских објеката у Југославији. На Грађевинском факултету у Београду предавао је предмете Хидрологија и Коришћење водних снага. Први је директор Института «Јарослав Черни» и имао је значајну улогу у његовом оснивању. Велики део свог радног и животног века провео је у САД, радећи као професор на Грађевинском факултету Универзитета државе Колорадо и као професор, истраживач и директор Водопривредног института на Универзитету „Џорџ Вашингтон”. 

Проф. Јевђевић је партиципирао у раду инжењерске асоцијације Србије од тренутка обнављања њене активности, након Другог светског рата, па све до одласка из земље. Његов први научни рад је објављен у првом броју часописа „Техника“ издању Савеза инжењера и техничара давне 1946. године. Партиципирао је на првим састанцима редакције, учестовао на скуповима и конгресима, дајући тиме свој допринос развоју инжењерске асоцијације.

Имајући дужност и обавезу да помогну да се име лик и дело проф. Јевђевића сачувају од заборава Савез инжењера и техничара Србије и Удружење инжењера Полимља ушли су у реализацију  пројекта који је обухватао одржавање конференције и изложбе посвећених овом великану наше и светске хидрологије. Наишли су на разумевање свих релеватних институција из ове области, тако да су суорганизатори Конференције били Инжењерска комора Србије, Грађевински факултет Универзитета у Београду, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, Институт за водопривреду „Јарослав Черни“ и Инжењерска академија Србије. Конференција је одржана 16. децембра 2021. године у Прибоју, родном граду проф. Јевђевића. Истог дана отворена је и изложба у Завичајном музеју Прибој.

Изложба пружа могућност широј јавности да се упозна са ликом и делом проф. др Вујице Јевђевића. Изложбу прати каталог обима 105 страна.

На отварању изложбе присутнима су се обратили директорка Центра за културу "Вук Караџић" Лозница г-ђа Снежана Нешковић Симић, председник Удружења инжењера Полимља г-дин Душан Плескоњић и ауторка изложбе г-ђа Оливера Ћосовић.

Изложба ће у Музеју Јадра гостовати до 18. августа 2022. године.

Извештај у локалним медијима 

Галерија слика

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs