Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Изложба „Михајло Пупин – Са пашњака до научењака'' постављена у Пожаревцу

У организацији Савеза друштава инжењера и техничара града Пожаревца, Образовно-истраживачког друштва ''Михајло Пупин'' из Београда, Института Михајло Пупин, Народног музеја Пожаревац и уз подршку ''Електроват'' Чачак, у Галерији Савремене уметности у Пожаревцу пoстављена је изложба под називом „Михајло Пупин – Са пашњака до научењака'' и  биће изложена три недеље. Назив изложбе преузет је од Пупиновог аутобиографског дела за које је добио Пулицерову награду 1924. године.

На  изложби су представљени постери и панои о животу, раду и хуманости  нашег истакнутог научника и професора Михајла Пупина, као и одређени предмети.

Милутин Станковић, председник Савеза друштава инжењера и техничара града Пожаревца, нагласио је да му је посебно задовољство што је поводом 9. октобра, иначе дана рођења Михајла Пупина,  изложба постављена у  нашем граду. Станковић истиче  да поред поменутог великана, и још пуно оних који су живели, радили и стварали у Пожаревцу, нисмо им се на адекватан  начин одужили. Тим поводом у Галерији савремене уметности, средином децембра биће отворена изложба о првом професору агрономије, доктору наука, Ђорђу Радићу, нашем првом професору и оснивачу Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ у Пожаревцу. Након те изложбе, биће организоване друге, посвећене нашим великанима који су неким делом били везани за Пожаревац, било да су у њему рођени, радили или стварали.

Говорила је Александра Нинковић Ташић председница Образовно - истраживачког  друштва Михајло Пупин, аутор свих пројеката и програма Друштва. Покретач је пупинизације мреже која повезује људе и институције. Својим истраживачким радом, започетим пре скоро деценију, прикупила је и превела на хиљаде докумената из институција и приватних збирки из  читавог света, Архиве  штампаних медија, архива НАСЕ, Федералног истражног бироа, као и многих других институција Америке и Европе. Један од најдрагоценијих извора представљају разговори са породицама чији су чланови познавали самог Пупина, били његови пријатељи и сарадници.

Михајло Идворски Пупин (1858-1935) рођен је 9. октобра 1858. године у малом селу Идвор, у Банату. Био је научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија, носилац југословенског одликовања Бели орао Првог реда и почасни конзул Србије у САД. Био је и један од оснивача и дугогодишњи председник Српског народног савеза у Америци. Добитник је Пулицерове награде 1924. године за аутобиографско дело ,,Са пашњака до научењака”. Михајло Пупин је током свог научног и експерименталног рада дао значајне закључке важне за поља вишеструке телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, потом рентгенологије, а има и великих заслуга за развој електротехнике. Такође је заслужан и за проналазак Пупинових калемова. Добитник је многих научних награда и медаља, био је члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије и почасни доктор 18 универзитета. Михајло Пупин сигурно је један наших највећих научника. На крају свог говора, Александра Нинковић  Ташић изразила је наду ће ова  изложба допринети да се њени посетиоци упознају са животом, радом и стваралаштвом овог нашег великана.


Улаз на изложбу је слободан уз поштовање прописаних мера заштите против Covid 19.

 

Мирољуб Трифуновић

Секретар СДИТ Пожаревац

Галерија слика
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs