Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Изложба "Др Ђорђе Радић 1839-1922- пољопривредни просветитељ и научник
Пером и делом међу свима највећи"

Савез инжењера и техничара Србије у сарадњи са Академијским одбором за село Српске академије наука и уметности организује изложбу "Др Ђорђе Радић 1839-1922 - пољопривредни просветитељ и научник, Пером и делом међу свима највећи".

Др Ђорђе Радић рођен је 1839. године у Зрењанину. Школовао се у Зрењанину, Сремским Карловцима, Винковцима, затим у Чешкој, где завршава студије, а потом у Бечу, где је докторирао. Свој радни век, на овим просторима, започиње 1861. године. Један део свог живота и радног века провео је у Новом Саду, пре него што је на позив кнеза Михаила Обреновића дошао у Београд, 1869. године. Након тога је радио као професор у Земљоделско шумарској школи у Пожаревцу. Био је оснивач прве пољопривредне школе у Црној Гори у Даниловграду, а радни век је завршио као директор Ратарсле школе у Краљеву. Био је  уредник часописа „Сељак“, „Тежак“, „Домаћин“, „Цветар“, као и аутор више десетина наслова из области пољопривреде, организатор првих пољопривредних изложби и сајмова код нас, члан Српске краљевске академије и добитних бројних признања.

Изложба је реализована у сарадњи са Галеријом науке и технике САНУ, Удружењем инжењера и техничара "Добривоје Божић" из Краљева, Савезом друштава инжењера и техничара града Пожаревца, Друштвом инжењера Зрењанина и Инжењерском академијом Србије.

Аутори изложбе су Драган Драшковић и Оливера Ћосовић.

Изложба ће бити отворена 23. септембра 2020. године у Галерији науке и технике САНУ. Заинтересовани ће моћи да је погледају до 17. октобра 2020. године.

Сајт САНУ

Одржавање Изложбе помогли

Институт за кукуруз "Земун поље"

Вода Врњци ад

BB Minaqua

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs