Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Фестивал С.У.Т.Р.А.

У сарадњи са Музејом науке и технике позивамо Вас да присуствујете активностима, које ће се реализовати у оквиру Фестивала С.У.Т.Р.А.

Музеј науке и технике представља Фестивал С.У.Т.Р.А. 2019, посвећен споју науке, технологије и уметности. Овогодишње издање Фестивала С. У. Т. Р. А. : У име алгоритма посвећено је актуелним високотехнолошким темама и феноменима – Вештачкој интелигенцији и лажним вестима. Кроз форме изложбе, разговора и радионицe, током Фестивала су из различитих углова и перспектива истраживане наведене теме, од научних  и уметничких истраживања, па све до уметничких и научних визија, и то како и на који начин оне мењају и усмеравају нашу стварност, наше С. У. Т. Р. А. Аутор, селектор и оснивач Фестивала је кустос Музеја науке и технике Иван Станић.

Крећемо се у хибридном простору, између „офлајн“ и „онлајн“ стварности. Свакодневно функционисање је скоро немогуће замислити без употребе различитих уређаја попут рачунара, „паметних“ телефона, лаптопова, таблета и сл. И за сваког од поменутих уређаја ( рачунарског програма, софтвера, апликације, Вештачке интелигенције, свега што се дешава у дигиталним уређајима) налазе се алгоритми. Алгоритми су у основи свега што данас одређује дигитални свет и великим делом управља нашим окружењем.

Преко уређаја конзумирамо и сопствену стварност: комуницирамо, информишемо се, учимо, плаћамо – живимо. На тај начин остварујемо добробит на различитим нивоима. Међутим, развој технологије често иде брже него што успевамо да искористимо све њене благодети. Последице су смањење пажње, бес без дијалога, деца зависна од технологије, поларизација демократије, претварање наших живота у надметање за „лајкове“ и активности на друштвеним мрежама. Ако је духовно путовање смисао живота, чини се да за њега нема више ни простора ни времена. Са свим тим екранима, камерама и сензорима напустили смо просторе за размишљање и наши избори сада постају ствар одлуке алгоритама – Вештачке интелигенције. Уместо људи са телом, личном историјом и именом постајемо статистички подаци. Будућност и људска стварност се претварају у алгоритамске структуре"  (из каталога Фестивала, Иван Станић ). 

Учесници: Миљана Милојевић, Милена Чукић, Маја Lyon, Данило Пешић, Мирјана Милошевић, Светлана Мараш, Александра Јованић, Дејан Врачаревић, Наташа Теофиловић, Тања Вујиновић, Исидора Тодоровић, Alice & Bob, Стеван Којић, Бојан Радојчић, Зорица Милисављевић i T.Ractor, Вукашин Станчевић, Кристина Тица , Центар за промоцију науке, Урош Крчадинац и Факултет уметности у Нишу.

Фестивал С. У. Т. Р. А, најстарији фестивал у Србији посвећен споју уметности, науке и технологије, ове године обележава десет година постојања. Мењајући покровитеље током времена, прошао је кроз турбулентне периоде, једно време био на ивици опстанка, да би коначно нашао место у Музеју науке и технике. На обострано задовољство, Музеј је препознао значај и квалитет Фестивала, чиме је Фестивал осигурао своје С. У. Т. Р. А. Током трајања Фестивала, посетиоци Музеја су активно укључени у његове програме јер је идеја Фестивала да пасивне посетиоце претвори у активне учеснике. Фестивал пружа нове перспективе које су неопходне за развој појединаца и друштва, постављајући питања, критикујући, пружајући одговоре, провоцирајући и мотивишући. У исто време истражује преплете технологије, уметности, науке и друштва, са нагласком на њиховој симбиози и сложености међусобних односа. Отуда је и логично присуство уметника, научника и научних институција на једном месту, у заједничкој мисији.

Свечано отварање Фестивала је у уторак 10. септембра у 19 сати у Музеју науке и технике, у Галерији 51, Добрачина 51.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА С.У.Т.Р.А.

Изложба У име алгоритма

10-23. септембар 2019. године, Галерија 51, Музеј науке и технике

Учесници: Александра Јованић, Alice & Bob, Бојан Радојчић, Вукашин Станчевић и Никола Вуковић, Дејан Врачаревић, Исидора Тодоровић, Кристина Тица, Наташа Теофиловић, Светлана Мараш, Стеван Којић, Тања Вујиновић, Урош Крчадинац, Зорица Милисављевић и T.Ractor тим.

 Разговори

петак, 13. септембар 2019. у 19:00, Стаклена сала

Милена Чукић: Машинско учење и примене у медицини

понедељак, 16. септембар 2019. у 19:00, Стаклена сала

Милена Чукић: Примена машинског учења у детекцији и праћењу исхода лечења депресије

петак, 20. септембар 2019. у 18:00, Стаклена сала

Центар за промоцију науке: Вештачка интелигенција и уметност

субота, 21. септембар 2019. у 16:00, Стаклена сала

Маја Lyon и Данило Пешић: Аналогија дубоког учења, несвесног ума и групног матрикса

субота, 21. септембар 2019. у 17:00, Стаклена сала

Урош Крчадинац и Мирјана Милошевић: Феномен лажних вести

недеља, 22. септембар 2019. у 19:00, Стаклена сала

Миљана Милојевић: Особе будућности: о дигиталној бесмртности, киборзима и вештачким телима

Радионице

субота,14. септембар 2019. у 10:00, Стаклена сала

Светлана Мараш: Музика на струју

недеља, 22. септембар 2019. у 16:00, Стаклена сала

Урош Крчадинац: Некреативно писање: Књижевност у доба вештачке интелигенције

 

Званични сајт Фестивала С.У.Т.Р.А.: https://muzejnt.rs/sutra 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs