Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Изложба "Аналогно/ Дигитално"

У сарадњи са Музејом науке и технике - Београд позивамо вас да посетите Изложбу Аналогно/Дигитално, посвећену феноменима аналогног и диталног, аутора Саше Шепеца, кустоса Музеја.

Живимо у времену "компјутерске револуције", у "информатичком добу", у времену свеопште "дигитализације". Музика коју слушамо је дигитална; телевизија је дигитална; наше фотографије такође. Комуницирамо путем мобилних телефона који су дигитални уређаји; државна и службена документација се дигитализују, наше личне карте, возачке дозволе и здравствене књижице добијају чипове…

Дигитализација има везе са рачунарима који се уграђују у све више предмета са којима смо свакодневно у контакту. Рачунар у телефону, у аутомобилу, у фрижидеру, у одећи и обући. "Паметне" куће, "паметни" градови, "паметно" друштво. Ако је дигитална технологија постала свеприсутна, стиче се утисак да је нешто што зовемо "аналогна" технологија напросто оно што је претходило и као застарело, отишло у историју. У музеј. На одређени начин то и јесте тако, мада, како ћемо настојати да покажемо, не сасвим. Шта су аналогна и дигитална технологија? Отворићемо више питања него што ћемо пронаћи одговора.

Изложба "Аналогно/дигитално" бави се једном у основи инжењерском разликом, која је потекла из технолошког развоја рачунарства, да би временом, усвојена од стране кибернетике, потом и когнитивних наука,  постала културна разлика, која на одређени начин описује оно што зовемо информатичким добом, или процесом дигитализације. Ретроактивно, она означава разлику између два начина рачунања, или разлику између мерења и рачунања. 

Изложба о овој појмовној разлици говори превасходно путем предмета, из музејског фонда, и артикулише тему кроз седам целина: "Аналогије", "Од аналогног ка дигиталном", "Мерење/рачунање", "Кибернетика", "Медији и информација", "Улаз/излаз: код" и "Интерфејс: од дигиталног ка аналогном". 

Изложба ће бити отворена од 16. маја до 30. јуна у Музеју науке и технике. 

Плакат  
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs