Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Разговор са поводом: Сећање на неимаре Ђердапа – инжењер Пантелија Панта Јаковљевић, живот и дело

Поводом изложбе „Дунав у Србији – путовање кроз техничке музеје“ Музеј науке и технике приређује р азговор с поводом: Сећање на неимаре Ђердапа – инжењер Пантелија Панта Јаковљевић, живот и дело.

О Пантелији Панти Јаковљевићу говориће инжењер Жива Топалов, један од великана електропривреде Србије, дугогодишњи сарадник инжењера Јаковљевића како на изградњи система „Ђердап“ тако и на изградњи других хидроелектрана које су претходиле „Ђердапу“. 

Грађевински инжењер Пантелија Панта Јаковљевић (1913–1990) био је директор хидроенергетског и пловидбеног система „Ђердап“ у време изградње 1964-1972. година, руководилац једног од најделикатнијих и најкомплекснијих хидрограђевинских пројеката у свету тога времена.  

У нашој земљи до данас није изведен ниједан пројекат сличних градитељских, организационих и инвестиционих размера као што је био пројекат изградње система „Ђердап“. Захваљујући пројектантима, градитељима, изузетној организацији и руковођењу инжењера Јаковљевића, у току преграђивања  Дунава  пловидба  ђердапским сектором  била  je обустављена само девет дана . До тада није забележено да је током градње једне хидроелектране савладавана толико моћна снага реке као што је била снага Дунава у сектору Ђердапа. Када је хидроелектрана пуштена у рад 1972, била је то по снази највећа хидроелектрана у Европи, изузимајући Совјетски Савез где су постојале четири веће хидроелектране.

У месецу књиге, као и у знак захвалности неимарима „Ђердапа“ и доприносу инжењера Јаковљевића, Музеј истовремено представља и изузетну монографију „Пантелија Панта Јаковљевић – живот и дело“ издавача Арт студио „Црно на бело“ (Београд, 2014), аутора Бранислава Војиновића, Иване Стекић-Јаковљевић и Славке Лазић-Војиновић.

Ово је прилика да нашу јавност упознамо и са монографијом „Ђердап 40 година“ истог издавача (текстове приредила Снежана Гњидић, уредник Раде Јовковић, Београд, 2012), као и са осталим публикацијама о систему „Ђердап“ које се чувају у фонду Музеја науке и технике. 

На промоцији књиге наши гости биће ћерка инжењера Јаковљевића која је један од аутора монографије као и ветерани електропривреде Србије. 

Разговор ће бити организован у четвртак, 1. новембар 2018 у 18 сати. 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs